Korištenje bočice, ako dojite ali iz nekog ste razloga onemogućeni dijete stavljati na prsa (uzimate neke lijekove ili imate jake ragade na bradavicama pa trebate prorijediti dojenje jer vam je prebolno), može unijeti pomutnju u dojenje. Neke će se bebe lako prilagoditi i bez problema prihvatiti bočicu pa se kasnije opet vratiti isključivo na dojenje, dok će neka djeca početi odbijati dojku i težiti bočici.

Dakle, ako bebu iz nekog razloga ne možete nahraniti na dojku, morat ćete pokušati neki drugi način dok se problem ne riješi, a bočica nije jedina alternativa.

Hranjenje bebe uz pomoć prsta

Ova metoda hranjenja bebe može se koristiti kod privremenih poteškoća s dojenjem, a prednosti hranjenja uz pomoć prsta su što ne dolazi do tzv. konfuzije bradavice, bebin se jezik kod ovakvog hranjenja isteže naprijed (kao kod dojenja), a ne povlači se natrag (kao kod hranjenja na bočicu) i dijete određuje brzinu hranjenja i količinu popijenoga mlijeka. Ova metoda, dakako, ima i svojih nedostataka, primjerice, teško ju je svladati, beba može postati ovisna o ovoj metodi i može zaboraviti pokrete čeljusti koji se koriste kod dojenja.

Kako hraniti bebu?

Za početak, operite ruke i odrežete nokat na prstu uz pomoć kojega ćete hraniti bebu (obično se koristi kažiprst ili mali prst). Potom bebu postavljate u položaj koji vam omogućuje da prst u bebinnim ustima držite ravno, s noktom prema dolje. Nježno dotaknite bebina usta i pričekajte da ih otvori. Stavite bebi prst u usta tako da vam je nokat okrenut prema bebinom jeziku i lagano ga pomaknite da vrhom dotaknete mjesto gdje se spajaju tvrdo i meko nepce, što bebu potiče da vam obuhvati prst jezikom i počne sisati.

Pokraj svog prsta stavite vrh kapaljke (mekane plastične kapaljke) ili cjevčice iz seta za relaktaciju te lagano dajte bebi mlijeko, ali samo u trenucima dok sisa. Svaki put kad beba napravi stanku, napravite je i vi. Kada dijete počne okretati glavu od prsta, znači da više ne želi jesti.

Hranjenje uz pomoć kapaljke ili šprice

U bilo kojoj ljekarni možete kupiti kapaljku i špricu. Ako ste se odlučili za kapaljku, bolji je izbor ona od mekane plastike jer se teže razbije. Važno je da držite dojenče u uspravnom sjedećem položaju.

Kako hraniti bebu?

Napunite kapaljku ili špricu i prinesite je bebinim ustima. Lagano stisnite, promatrajući bebu i prateći kolika joj je količina dovoljna za gutljaj. Prije negoli sljedeći put potisnete mlijeko u šprici ili kapaljki, budite sigurni da je beba progutala prethodni gutljaj, Odnosno, stišćite kapaljku ili špricu samo dok beba siše.

Hranjenje bebe žličicom, šalicom, čašom ili zdjelicom

Ni kod ovih metoda ne dolazi do konfuzija bradavice i beba određuje brzinu hranjenja i količinu popijenoga mlijeka, ali, za razliku od hranjenja uz pomoć prsta, ove se metode lakše svladavaju i beba ne troši previše energije na hranjenje, što je posebno važno kod ranije rođenih beba.

No kod hranjenja uz pomoć žličice, šalice, čaše ili zdjelice beba ne zadovoljava svoju potrebu za sisanjem (što može biti i prednost ako je svrha ovakvog hranjenja vraćanje bebe na dojku), može biti neuredno zbog prolijevanja, a zbog jednostavnosti postupka, često se događa da se dojenje potpuno zamijeni ovakvim načinom hranjenja.

Kako hraniti bebu?

Da biste bebi ponudili mlijeko uz pomoć žličice, šalice, čaše ili zdjelice, pričekajte da bude budna i živahna te pripremite dovoljnu količinu mlijeka, računajući na to da će se nešto mlijeka proliti. Postavite bebu u poluuspravni sjedeći položaj, napunite žličicu (ili neka beba pije direktno iz šalice, čaše ili zdjelice), a potom žličicom ili šalicom dotaknite bebinu gornju usnu. Spustite žličicu ili šalicu tako da miruje na bebinoj donjoj usni, nagnuvši je tako da mlijeko dotiče bebine usne. Ulijte samo par kapi u bebina usta, a ona će pružiti jezik i njime pokupiti te kapi ili će ih popiti. Napravite stanku dok dojenče ne proguta. Nikako ne ulijevajte mlijeko u usta, nego puštajte bebi da sama popije ili pokupi jezikom iz žličice ili šalice.

Obratite pozornost na to da beba diktira ritam hranjenja.

Svako je dijete različito pa tako i svako ima svoj način pijenja. Neke bebe jedu dok se ne najedu, neke žele da im odmaknete šalicu ili žličicu od  usta dok gutaju, a neke pružaju jezik u šalicu pokušavajući njime piti.

Ako ste odlučili bebu vratiti na dojku, imajte na umu da su ove metode samo privremene i da traju samo nekoliko dana.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock