Mnogi roditelji hvale metodu povijanja, posebno kad je riječ o uspavljivanju djeteta, poznato je i da se povijene bebe rjeđe bude noću. No, nažalost, povijanje ne traje zauvijek jer vaše maleno raste i potreban mu je prostor za kretanje, a i kretanje je poželjno. I, kada je vrijeme da prestanete s povijanjem?

Znakovi da je vrijeme ‘ušuškavanja’ prošlo!

Prema mišljenju većine pedijatara, bebe počinju pokazivati ​​znakove da su prerasle povijanje nakon 2. mjeseca života.

Jedan od znakova da je vrijeme za prestanak povijanja je slabljenje Moorova refleksa. Kod većine beba ovaj je refleks u slabljenju između 2. i 4. mjeseca života. Drugim riječima, ako se vaša beba manje trza tijekom spavanja, možda je vrijeme da prestanete s povijanjem.

Također, ako se beba počinje migoljiti iz povijanja, i to je pokazatelj da je spremna za slobodno spavanje. Postoji opasnost da se izvuče iz dekice dok nije pod nadzorom i da si prekrije glavu.

Ako se beba počela prevrtati na trbuh, prestanite s povijanjem. Čak i kada je stavite da spava na leđima, s vremenom će se početi prevrtati u snu.

Koje su alternative?

Nažalost, beba neće odmah nakon prestanka povijanja mirno prespavati noć. Što možete učiniti da si olakšate ovo razdoblje?  Imate na izbor: vreću za spavanje, aparate za bijeli šum, dudu ili sve troje.

Za razliku od dekica za povijanje, vreće za spavanje ne predstavljaju opasnost tijekom spavanja, jer se zatvaraju, a pritom ne ograničavaju kretanje. Ako pak ne želite uvoditi vreću za spavanje, aparati za stvaranje bijelog šuma mogu bebi pružiti udobnost tijekom noći jer 'amortiziraju' neugodnu buku iz okoline, a već vam je sigurno poznato kakav duda ima učinak na bebu.

Iako ne postoji točan vremenski okvir, pratite bebu pa kada nakon 2. mjeseca života primijetite pouzdane pokazatelje da je beba prerasla povijanje, prestanite je ušuškavati na ovaj način.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock