Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komunikacija beba: Obratite pozornost i na zvukove koje ispuste neposredno prije nego što počnu plakati!

Bebe ispuštaju mnogo različitih zvukova od hihotanja preko gunđanja do brbljanja. Većinu vremena sretno su zadubljene u svoj novi svijet. Međutim, kada imaju neku potrebu, moraju vam je objaviti i na nju ukazati, a najbolji način ...

 beba plače

Novim roditeljima može biti teško razumjeti što znače različiti zvukovi koje beba ispušta dok plača. Laknut će vam kada doznate da bebe zapravo imaju svoj jezik i, zanimljivo, isti je bez obzira na to u kojoj je zemlji beba rođena. To je univerzalni dječji jezik i dobra vijest je da ga možete lako razumjeti.

Evo što o tome govori Priscilla Dunstan, australska operna pjevačica koja je kreirala Dunstan Baby Language, a o tome je progovorila za portal Petit Early Learning Journey.

Ova je operna pjevačica tijekom jedne studije o komuniciranju s novorođenčadi primijetila da nam zvukovi koje beba ispušta neposredno prije nego što plače mogu pomoći da utvrdimo što pokušava komunicirati.

Priscilla Dunstan je provela osam godina istraživajući u različitim dijelovima svijeta i otkrila kako svaka beba, bez obzira na rasu, boju i kulturu, ispušta jedan od pet zvukova prije nego što počne plakati.

Dunstan je svoju tehniku ​​podijelila s roditeljima diljem svijeta, a bila je gost u talk showu kod Winfrey Oprah te ima gomilu pratitelja i vodi edukacije za roditelje.

Prema Dunstan, postoji pet osnovnih zvukova koje vaša beba ispušta neposredno prije  nego što počne plakati, a oni govore o različitim potrebama!

Pogledajmo malo dublje kako možete protumačiti svaki drugačiji zvuk koje vaša beba ispušta. Također ćemo podijeliti neka druga zapažanja koja smo napravili ovdje na Petit Early Learning Journey. To će vam dati još nekoliko tragova koji će vam pomoći da shvatite što vam beba koja plače pokušava reći.

1. 'Neh!' – glad

Beba koristi glasanje 'Neh!' kako bi vam dala do znanja da je gladna. Zvuk nastaje kada se aktivira refleks sisanja i jezik se gurne na nepce. Osim toga, beba će gurati šaku u usta i sisati je ili se okretati prema vašim prsima. Kada počne plakati, to je ritmično i intenzivno. Što prije svojoj bebi posvetite pažnju, ona će se brže smiriti i smiriti.

2. 'Eh!' – podrigivanje

Glasanje 'Eh' znači da bebu treba podrignuti. Uznemirenost, koju beba osjeća, prouzročena je zrakom u želučiću i prsima. Beba, u pokušaju da ispusti zrak,  glasa se sa 'Eh'. Uz taj zvuk, pojavljuje se grimasa na licu, migoljenje, udaranje nožicama, micanje ručicama i pomicanje kukova. Ako joj ponudite bočicu ili dojku, ona će okrenuti glavu u suprotnom smjeru.

3. 'Eahe!' – ispuštanje vjetrova

Ako bebu muči nadutost ili uznemiren trbuščić, koristit će zvuk 'Eairh!' da prenese tu informaciju. Zvuk se javlja kada se zarobljeni zrak ne može osloboditi podrigivanjem i putuje u želudac. Ovdje se mišići crijeva stežu kako bi izbacili zrak. Ovaj zvuk također može značiti da je pražnjenje crijeva u tijeku.

Ako beba počne plakati, plač će biti vrlo glasan, intenzivan i ritmičan. To će trajati dok ne prođe nadustost u crijevima ili dok beba ne ispusti vjetar. Beba može dizati noge na trbuščić, savijati se u leđima i biti nervozna. Ako je pražnjenje crijeva u tijeku, dijete će saviti koljena i približiti noge prsima.

4. 'Hehe!' – nelagoda (vruće, hladno, mokro)

Bebe ispuštaju zvuk 'Heh' kada doživljavaju stres, nelagodu ili kada im je potrebno promijeniti pelenu. Ovaj zvuk pokreće se kao odgovor na osjećaj na koži, kao što je znojenje ili svrbež.

Kada beba osjeća nelagodu, plač je obično blag i isprekidan. Može se pojačati ako ga zanemarite, stoga svakako umirite bebu i brzo utvrdite uzrok njezine nelagode.

5. 'Uaavh!' – pospanost

Bebe ispuštaju zvuk 'Owh' kada vam žele dati do znanja da se osjećaju umorno. Zvuči slično zijevanju.

Ako je vrijeme za drijemanje, beba može početi trljati oči, a plač počinje tiho i postupno se pojačava. Ako je jako iscrpljena iscrpljena, njezin plač može nalikovati onome kao kad je gladna. Ako uspijete uhvatiti zvukove koje ispušta prije nego zaplače, moći ćete uočiti razliku.

Ne šteti pokušati, a može koristiti i bebi i roditeljima!

Ako odvojite trenutak da poslušate različite zvukove koje beba ispušta prije nego što zaplače, uskoro ćete ih moći dešifrirati. Kada shvatite i odgovorite na djetetovu potrebu, utješit ćete svoje dijete i stvoriti s njim dublju vezu.

Kako nam je bilo teško vjerodostojno slovima opisati ovih pet zvukova, donosimo vam video u kojem stručnjakinja tima Petit Early Learning Journey objašnjava i imitira 5 različitih zvukova kojima bebe pokušavaju reći svoje potrebe prije negoli počnu plakati.
Komunikacija novorođenčadi: Bebe govore zvukovima koje ispuštaju neposredno prije nego što počnu plakati!
Izvor: Youtube

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Video: Petit Early Learning Journey

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije