Ako strahujete da nemate dovoljno mlijeka za svoju bebu i zbog toga razmišljate o tome da u prehranu uvedete bočicu, niste jedini. Nema ništa loše u hranjenju bebe mliječnom formulom, ali mnoge novopečene mame svoju zalihu mlijeka smatraju nedostatnom iako to najčešće nije tako.

S druge strane, nekim je mamama doista manja zaliha mlijeka, ali ona bi se lako mogla povećati. Dakle, nedostatna zaliha mlijeka događa se u iznimnim situacijama koje su povezane s nekim bolestima majke kao što je gestacijski dijabetes, visoki krvni tlak ili razne operacije na grudima koje su prethodile trudnoći.

Ako je beba na kraju podoja zadovoljna, opuštena je na vašim rukama, ako ima dovoljan broj mokrih i prljavih pelena te ako dobiva na težini, s vašim zalihama je sve u redu.

Postpartum je stresno razdoblje, a ponekad se prepreke uspješnome dojenju skrivaju u postporođajnoj depresiji, ali i u nedostatku ispravnih informacija o dojenju. Stres, postporođajna depresija ili tjeskoba mogu utjecati na smanjeno lučenje hormona oksitocina, koji je presudan za laktaciju. Ako je majka opuštena, njezina razina oksitocina i prolaktina bit će dostatna za dobru laktaciju.

ZAŠTO SU RUJANSKE BEBE POSEBNE?
Shutterstock 

Lažni znakovi koje biste trebali zanemariti

Postoje tri lažna znaka zbog kojih biste mogli pomisliti kao da nemate dovoljno mlijeka, ali to uopće nisu. Na primjer, većina novorođenčadi hrani se 10 do 12 puta dnevno, plus razdoblja hranjenja kod uspavljivanja i tješenja. Ovo je normalan način na koji beba potiče laktaciju kod majke, ali mnoge novopečene mame pretpostave da njihova beba često jede jer ne dobiva dovoljno mlijeka.

Ako se krenete izdajati izdajalicom pa vam u bočici završi mala količina mlijeka, to ne znači da je to sve što imate. Bebe su učinkovitije od pumpice i puno bolje izvlače mlijeko. To vam nikako ne bi trebalo biti mjerilo.

Ili ako ne osjećate da su vam grudi 'pune' ili su prestale curiti. Ni to ne znači da imate manje mlijeka, nego da je mlijeko masnijega sastava i kremastije teksture.