Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želim znati jesam li trudna! Sve o testu na trudnoću.

Mnoge su žene sigurne da je kašnjenje menstruacije, pa makar se radilo o jednom ili dva dana, pouzdan znak da su zatrudnjele. Osobito ako im je ciklus uvijek bio redovit. Ali zašto živjeti u neznanju. Najbolje je napraviti test ...

 test na trudnocu

Naravno, nakon što nam mjesečnica kasni nekoliko dana, možemo kao u stara vremena čekati da se pojave još neki dodatni simptomi trudnoće, poput mučnina, osjetljivijeg njuha, promjene raspoloženja i češćeg mokrenja, no ti simptomi mogu biti povezani i s nekim drugim problemima, ne isključivo s trudnoćom.

Izostanak menstruacije može biti izazvan hormonskom neravnotežom. Da bismo bili sigurni o čemu se radi, jednostavnije je u ljekarni kupiti kućni test za trudnoću i saznati na čemu smo.

Tri načina provjere trudnoće

Da biste doznali je li došlo do začeća, možete odabrati jednu od triju mogućnosti provjere:

1. Možete otići ginekologu koji će vas pregledati i poslati na analizu krvi iz vene.

Preko krvi će se pregledati razina korionskog gonadotropina ili trofoblastičnog beta-globulina, jedne od bjelančevina posteljice koja u trudnoći dospijeva u krv. Nalaz 100% određuje je li došlo do trudnoće ili nije.

2. Možete otići na ultrazvučni pregled organa male zdjelice. Pretraga se može provoditi preko prednje trbušne stijenke ili vaginalno (dobije se točnija informacija).

Pomoću ove metode, osim samog potvrđivanja trudnoće, može se odrediti eventualna izvanmaternična trudnoća. Na pregled se ne isplati ići prije nego što istekne pet do šest dana od izostanka menstruacije.

3. Najjednostavniji način utvrđivanja trudnoće jest korištenje kućnog testa na trudnoću. Njime se trudnoća može dokazati već od prvog dana izostanka mjesečnice.

Međutim, da bi rezultati bili pouzdaniji, preporučuje ga se rabiti tek od trećeg dana izostanka mjesečnice.

Što je to HCG?

Humani korionski gonadotropin jest hormon trudnoće koji se stvara u organizmu trudnice i prisutan je do samog porođaja. Proizvodnja HCG-a počinje otprilike 6. do 12. dan nakon oplodnje jajne stanice.

Razina HCG-a udvostručuje se svakih 48 sati i dostiže svoj najviši rezultat 60. – 70. dan bebina razvoja. Osim u krv, otprilike 25 posto HCG-a izlučuje se u mokraću zbog čega su mogući kućni testovi na trudnoću. Minimalna koncentracija HCG-a koju test na trudnoću može detektirati jest 25 IU/l i taj se podatak obično može pronaći u uputama svakog testa na trudnoću.

Kako funkcionira test?

Na trakice testa naneseni su posebni reagensi. Kad žena radi test, urin prolazi kroz kanal trakice i dolazi do dijela trakice na kojem se očitava rezultat (i na kontrolni prozorčić). Ako u urinu postoji HCG, tada se na prozorčiću nakon određenog broja minuta (ovisno o testu) pojavi jasna linija u boji koja potvrđuje trudnoću.

Kako se provodi test?

 • Pri kupnji testa uvijek provjerite datum jer test kojemu je istekao rok trajnosti može pokazati pogrešne rezultate. Isto vrijedi i ako imate neki stari neiskorišteni test kod kuće.
 • Pažljivo pročitajte upute jer se različiti testovi provode na različit način.
 • Prije nego što krenete obaviti testiranje, pripazite da uzorak mokraće bude neko vrijeme na sobnoj temperaturi, baš kao i sam test, oko 20 stupnjeva. Svježi urin ima temperaturu koja je bar 10 stupnjeva viša od sobne. Naravno, osim ako u uputama ne piše da to nije važno jer ima osjetljivijih testova kojima temperatura urina nije presudna i moguće je mokriti izravno na štapić testa.
 • Valja pripaziti da se rukama ne dodiruju zone na kojima se odvija testiranja, niti da na ta područja dospije vlaga ili prašina.
 • Najčešće se preporučuje test obavljati uz prvi jutarnji urin, jer je tada koncentracija HCG-a najveća. Uzima se srednji mlaz urina. Dakle, u čistu posudicu “uhvatiti” urin nakon nekoliko trenutaka od kada ste počeli mokriti. Ipak, u mnogim današnjim testovima navedeno je da se mogu upotrebljavati u bilo koje doba dana.
 • Ako se koristite posudicom, u nju ćete morati umočiti dio testa na koji ide urin i pričekati 5 do 10 sekundi (piše u uputama) da se natopi urinom prije nego što test položite na ravnu površinu i kada počinje odbrojavanje.

Očitavanje rezultata

Većina testova ima dva prozorčića. Jedan je kontrolni i njime se provjerava jeste li test proveli na ispravan način, a jedan pokazuje pozitivan ili negativan rezultat.

U ovom zadnjem obično se pojavljuje obojena linija ili plusić. Test je pozitivan ako je prisutna linija, bez obzira na to koliko se jasno ocrtava. Ako se radi o testu koji prikazuje plus ili minus, plus je znak da ste trudni.

Test treba očitati u za to predviđenom roku, ne nakon toga jer se tada već mogu dogoditi neke promjene u rezultatu koje ne pokazuju pravo stanje.

Može li test pogriješiti?

Različiti čimbenici mogu utjecati na rezultate koji ne odgovaraju stvarnosti:

 • korištenje testova kojima je istekao rok trajanja ili testova koji nisu bili pravilno uskladišteni (ili čuvani kod kuće)
 • posudica u kojoj se skupljao urin nije bila sasvim čista
 • pri narušenoj funkciji bubrega sastav mokraće može utjecati na pogrešne rezultate
 • prisutnost većih količina bjelančevina ili hemoglobina u mokraći
 • neke žene na samom početku trudnoće imaju niske vrijednosti HCG-a koje test ne može otkriti. Zato je bolje pričekati nekoliko dana i ponoviti testiranje (s novim testom, naravno)
 • u slučaju izvanmaternične trudnoće test može pokazivati pozitivan rezultat s kašnjenjem, zbog niske razine HCG-a
 • ako oznaka na kontrolnom prozorčiću ne odgovara onoj opisanoj u uputama, nešto ste pogrešno učinili. Trebate kupiti novi test i testirati ispočetka
 • na rezultate kućnog testa za trudnoću ne utječu alkohol, cigarete i sl., infekcija urinarnog trakta, stres, lijekovi, nadomjesci progesterona, oralni kontraceptivi... Jedino lijekovi koji sadržavaju HCG mogu pokazati pogrešne rezultate
 • u slučaju ranog spontanog pobačaja za koji žena nije ni znala, a razina HCG-a se još nije spustila na nulu, može doći do lažnog pozitivnog rezultata
 • žena ima cistu na jajniku ili tumor na nekom od spolnih organa.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije