Pojačani apetit, osjetljive dojke, razdražljivost simptomi su koji se najčešće povezuju s PMS-om. No, slični simptomi karakteristični su i za ranu trudnoću, a evo kako ih razlikovati.

Krvarenje

Implantacijsko krvarenje , koje se javlja šest do 12 dana nakon začeća, lako se može zamijeniti s menstruacijom. Ovaj proces usađivanja embrija u stijenku maternice uzrokuje lagano krvarenje, koje je popraćeno grčevima.

Ono što možete učiniti kako biste znali o čemu se radi je da obratite pozornost na količinu krvarenja, koja je znatno manja kod implantacijskog krvarenja.

Osjetljivost dojki

Osim osjetljivosti dojki, za ranu trudnoću je karakteristično i to da grudi lagano nateknu, a bradavice potamne. Osim toga, u slučaju trudnoće, osjetljivost dojki ne prestaje nakon nekoliko dana, kao kod menstruacije, već postaje sve izraženija.

Razlika između simptoma trudnoće i PMS-a
Shutterstock 

Umor

Povećana potreba za odmorom i umor koji se vrlo često javlja znakovi su rane trudnoće koji se javljaju kod većine žena. Trudnice kažu da ih umor najviše muči u prvom tromjesečju, kada se tijelo privikne na promjene.

Inače, umor se može javiti i u PMS-u zbog smanjenog nivoa estrogena, ali će se u ovom slučaju vratiti u normalu za par dana i umor će nestati.

Često mokrenje

Učestalo mokrenje može se javiti tijekom PMS-a i najčešće je praćeno grčevima i blagim bolovima, dok u ranoj trudnoći učestalo mokrenje "ne prolazi" i druga dva simptoma .

Do učestalog mokrenja u ranoj trudnoći dolazi zbog širenja maternice koja pritišće mjehur, a tijelo prirodno proizvodi više tekućine i javlja se pojačan osjećaj žeđi.

Mučnina i osjetljivost na mirise

Većini žena nije stran pojačan apetit tijekom PMS-a, štoviše, mnoge kažu da tada ne mogu odoljeti raznim grickalicama. No, u usporedbi s ranim simptomima trudnoće, razlika je u tome što kod PMS-a nema osjećaja mučnine i povraćanja , koji se često javljaju kod trudnica.

Razlika između simptoma trudnoće i PMS-a
Shutterstock Jutarnje mučnine se obično javljaju između šestog i osmog tjedna trudnoće i popuštaju do 13. tjedna

Vrtoglavica

Osjećaj slabosti i iznenadna vrtoglavica mogu se javiti kod PMS-a kao posljedica boli, ali svi ti simptomi nestaju prestankom menstruacije. Međutim, ako takvi simptomi traju dulje od nekoliko dana, a uz to je izostala i mjesečnica, tada mogu ukazivati ​​na trudnoću.

U ovom slučaju, osjećaj slabosti uzrokovan je širenjem maternice koja pritišće arteriju u nozi i dovodi do pada krvnog tlaka.

Povišena temperatura

Dok se kod PMS-a osjećaj vrućine može javiti kao posljedica hormonalnih promjena, u trudnoći su simptomi nešto drugačiji. U ranoj trudnoći može se javiti povišena temperatura s čestim valunzima.

Izvor: Yumama