Kriopohrana jajnih stanica, odnosno njihovo zamrzavanje, već desetljećima mijenja koncept začeća i umanjuje strah žena od otkucavanja biološkog sata. Naime, pravi partner nije na vidiku, posao, želja za karijerom, napredovanjem ili obrazovanjem trenutno ne dozvoljavaju odlazak na porodiljni, žena se ne osjeća psihički spremnom za majčinstvo... - mnogo je razloga zašto se majčinstvo danas sve češće odgađa za 'bolja vremena'.

A s obzirom na to da kvaliteta jajnih stanica opada s godinama, u brojnim svjetskim zemljama, ali i kod nas, se sve više žena odlučuje na kriopohranu jajnih stanica kako bi osigurale zdrave jajne stanice u kasnijoj dobi. U slučaju da se kasnije odluče za majčinstvo ove jajne stanice, uzete iz tijela u mlađoj, reproduktivnoj dobi, u prosjeku imaju veće šanse i bolje su kvalitete nego jajne stanice starije žene. U nekim zemljama kao što su SAD, Velika Britanija, Belgija ili Izrael, ovu metodu već godinama koristi jako velik broj žena, a iako je u Hrvatskoj zakonskom regulativom dopušteno još od 2012. godine kod nas je ovu mogućnost iskoristilo 30-ak žena. 

shutterstock_389692873.jpg
Shutterstock Karijera ili majčinstvo? Puno je razloga radi kojih se žene odlučuju na sve kasnije rađanje

Britanska embriologinja dr. Cynthia Hudson u razgovoru za Daily Mail otkrila je na kojih 6 stvari žene moraju obratiti pažnju prije nego li se odluče za sam postupak, a donosimo ih u nastavku:

1. U kojoj dobi je najbolje zamrznuti jajne stanice?

Ne postoji jedan točan odgovor na ovo pitanje, jer su svaka žena i svaka situacija različite. Znamo sigurno da kvaliteta jajnih stanica opada s godinama, pa je logično da je bolje što ih prije zamrznete. Najbolje šanse su ako se za postupak odlučite kada ste mlađi od 35 godina.


2. Koliko dugo se mogu čuvati zamrznuta jajne stanice?

Jedna od najvažnijih i često zanemarivanih stvari o kojima bi žena trebala voditi računa prije zamrzavanja jajnih stanica jest skladištenje, kaže embriologinja Hudson. Cilj zamrzavanja je da jajne stanice budu 'sigurno pohranjene za buduću upotrebu', stoga potiče žene da pitaju liječnika u klinici na koji način i koliko dugo će se njihove jajne stanice čuvati. Prema našem Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji NN 86/12 pohranjene spolne stanice, spolna tkiva i zameci čuvaju se primjenom suvremenih dostignuća medicinske znanosti, u pravilu do pet godina od dana pohranjivanja. Uz pisani zahtjev od osoba od kojih spolne stanice, spolna tkiva i zameci potječu, rok od pet godina može se produljiti na još pet godina.

shutterstock_2154457163.jpg
Shutterstock Prema našem zakonu spolne stanice, spolna tkiva i zameci čuvaju se u pravilu do pet godina od dana pohranjivanja, uz mogućnost za još pet dodatnih godina


3. Koja je stopa uspješnosti postupka?

Cynthia Hudson ističe da na zamrzavanje jajnih stanica treba gledati kao na policu osiguranja, a ne jamstvo za nešto, jer iako mogu pomoći u očuvanju vaše plodnosti, nitko ne može obećati konačan uspjeh. Stopa uspjeha uvelike ovisi o dobi žene u trenutku zamrzavanja jajnih stanica, ali i nije bitna samo dob - stručnjaci kažu da je također bitan ukupan broj jajnih stanica dostupnih za korištenje. Naime, neće svaka jajna stanica biti oplođena, neće svaka oplođena jajna stanica rezultirati održivim embrijem, niti će svaki održivi embrij rezultirati rođenjem djeteta. Jedna američka studija otkrila je da su šanse za rođenje djeteta kod žena koje su jajne stanice zamrznule u trenutku kada su bile mlađe od 38 godina bila veća od 51 posto. 

shutterstock_1470930026.jpg
Shutterstock Za konačan cilj - ostvarenje majčinstva u budućnosti - bitan je i ukupan broj jajnih stanica dostupnih za korištenje

3. Troškovi zamrzavanja jajnih stanica

Sam postupak i prva godina čuvanja jajnih stanica bi vas u prosjeku mogli koštati oko 1.300 eura. Naime, u cijenu su uračunati prikupljanje i zamrzavanje jajnih stanica, hormonalni lijekovi koje je potrebno uzeti za poticanje proizvodnje jajnih stanica prije postupka i troškovi skladištenja godinu dana. Naknadno ćete platiti i njihovo odmrzavanje i transfer u maternicu. Kriopohrana ženskih spolnih stanica u svrhu očuvanja plodnosti zbog bolesti (onkološki pacijenti) ide na teret HZZO-a, a jajne stanice se čuvaju 5 godina od dana zamrzavanja. Uz pisani zahtjev rok od pet godina može se produljiti za još 5 godina, a u iznimnim slučajevima i duže (Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji NN 86/12, čl. 33. i 34.).

shutterstock_2194442933.jpg
Shutterstock Kriopohrana ženskih spolnih stanica u svrhu očuvanja plodnosti zbog bolesti (onkološki pacijenti) ide na teret HZZO-a

4. Odabir klinike za postupak

Embriologinja Hudson ističe da je odabir klinike jedan od najvažnijih faktora u procesu, a osobitu pažnju treba obratiti na stopu uspješnosti i ocjenu pacijenata klinike. Iako su stope uspješnosti i troškovi ključni čimbenici, gospođa Hudson također predlaže da se raspitate o tehnologiji i opremi koju klinike koriste za zamrzavanje i skladištenje vaših jajnih stanica, jer je 'jedini smisao postupka da vaše jajne stanice budu sigurno pohranjene i dostupne za upotrebu kada se odlučite za to'.

shutterstock_1309901194.jpg
Shutterstock Kao i u MPO postupku i u ovom slučaju žena prolazi kroz postupak stimulacije hormonima

5. Što uključuje sam postupak?

Zamrzavanje ženskih jajnih stanica je uobičajen postupak u reproduktivnoj medicini i ne radi se o novoj ili revolucionarnoj metodi. Kao i u postupku potpomognute oplodnje i u ovom slučaju prije uzimanja jajnih stanica žena prolazi kroz postupak stimulacije hormonima koji će potaknuti jajnike na sazrijevanje 15-ak ili više jajnih stanica. Za razliku od prirodnog ciklusa u kojem sazrije samo jedna jajna stanica sada se ženino tijelo potiče na proizvodnju većeg broja jajnih stanica kako bi se između njih mogle odabrati one najbolje i zamrznuti. Dozrela jajašca se zatim aspiriraju (uzimaju) iz jajnika žene i zamrzavaju. Tako zamrznuta mogu čekati više godina i ponovno se upotrijebiti za oplodnju žene. Ova metoda je, ako se primjenjuje kod mladih žena  od oko 25 godina vrlo sigurna i postoji mali rizik od komplikacija, a osigurava veći postotak zdravih i kvalitetnih jajnih stanica, za razliku od žena od oko 35 godina starosti.