Sedamdesetih godina prošlog stoljeća žene su u prosjeku rađale s 22,8 godina, a prema popisu stanovništva za 2011. godinu prosječna starost prvorotkinje bila je 28 godina. Prije tri godine ona je iznosila 29,1 te i dalje raste. Začeti dijete i uspješno iznijeti trudnoću najjednostavnije je za ženu u dvadesetim godinama života. No manjak financijske sigurnosti sprečava mnoge da se u potpunosti predaju blaženom stanju i slatkom iščekivanju prinove. 

FIZIČKE BLAGODATI

Fizički zdrava žena u dvadesetim godinama života idealna je kandidatkinja za trudnoću i porođaj. U biološkom smislu ona se nalazi u vrhunskoj tjelesnoj formi, ima redovite menstruacije i ovulacije, što joj omogućava da lakše i jednostavnije začne dijete te uspješno iznese trudnoću. Unutar jedne godine prosječnog spolnog života bez zaštite zatrudni 85-90 posto zdravih žena u dvadesetima. Statistika govori da svaki četvrti ili peti nezaštićeni spolni odnos tijekom ovulacije kod žene do 25. godine života može dovesti do začeća. Taj podatak ne čudi s obzirom na to da su žene od 20. do 25. godine u najplodnijim reproduktivnim godinama, a njihove su jajne stanice uglavnom lišene strukturalnih problema koji mogu uzrokovati primjerice Downov sindrom.

shutterstock_1447108067.jpg
Shutterstock Mlađa trudnica će imati više energije za brigu i njegu djeteta

Spontani pobačaji u prvom tromjesečju trudnoće događaju se u svim životnim dobima, no u dvadesetima su najrjeđi – te kobne posljedice imat će tek jedna od deset trudnica. Uz to valja spomenuti da čak 80 posto žena u dvadesetima rađa prirodnim putem, jer imaju jače maternične i trbušne mišiće koji im omogućavaju lakše tiskanje tijekom porođaja.

Manjak zdravstvenih poteškoća karakterističan za dvadesete godine pozitivno će se odraziti na cijelu trudnoću. Mlađa trudnica lakše će podnositi fizičke posljedice poput jutarnjih mučnina ili dodatni teret na kostima, u mišićima i kralježnici. Dakako, ne treba zaboraviti da će nakon rođenja djeteta imati više energije za brigu i njegu djeteta, te će fizički lakše podnositi neispavanost uzrokovanu čestim bebinim plačem.

shutterstock_93711880.jpg
Shutterstock Mlade roditelje često muče egzistencijalni problemi

MATERIJALNE KOČNICE

Nećemo vam lagati: dijete traži puno novca. Poznato je da dolazak bebe znači ulaganje u nove komade namještaja poput krevetića, kolica, kade, ormarića za prematanje i slično. Tomu treba pribrojiti dječju odjeću i obuću (koja se brzo prerasta), sredstva za njegu, pelene i posebnu hranu.

Dakako, mlada obitelj treba i krov nad glavom, a zbog nedostatka potrebnih sredstava za kupnju prvog stana ili kuće obično završava u roditeljskom domu s bakom i djedom. Egzistencijalni problemi blisko su povezani i s poslom budućih roditelja. Zbog mlade dobi i poslovnog neiskustva budući roditelji obično rade na pozicijama s nižom plaćom.

Majčinstvo u dvadesetima za ženu znači i pauzu u napretku na poslu te građenju karijere. Osobito danas kada sve više žena strahuje od gubitka posla zbog trudnoće ili otkaza nakon isteka porodiljnog dopusta, što dodatno smanjuje želju za majčinstvom u ovim godinama.

shutterstock_361337075.jpg
Shutterstock Mišljenja stručnjaka su podijeljena oko toga jesu li žene u 20-ima emotivno zrele za majčinstvo

EMOTIVNA NEZRELOST

Je li osoba u dvadesetim godinama emotivno spremna podizati dijete? Mišljenja su stručnjaka podijeljena. U ranim dvadesetima većina osoba ima želju za aktivnim društvenim životom koji uključuje sve - od kavica u gradu i izlazaka u noćne klubove do putovanja u strane zemlje. Majčinstvo znači pauziranje od takvih aktivnosti, što može rezultirati majčinim nezadovoljstvom, ali i problemima u vezi mladih roditelja. Mlađa je osoba također zakinuta za emotivnu stabilnost i samopouzdanje koje se gradi godinama pa turbulentnije reagira na kombinaciju financijske nesigurnosti i nedostatka vremena za vlastite potrebe.