Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji su simptomi trudnoće?

Svaka se od nas upita u nekoj fazi svog života:"Jesam li trudna?". Pokušajte uz pomoć ovih simptoma razriješiti to pitanje

 simptomi trudnoće

Dok neke žene kažu kako su odmah znale da su trudne i na kraju je test to i potvrdio, mnoge od nas nisu uvijek tako sigurne. Posebice kad primjećuju određene, pomalo neobične, simptome koji se mogu pripisati i PMS-u, promjeni u ciklusu zbog stresa, promjene boravišta, klime...

Kombinacija simptoma vam može dati sigurniji odgovor

Ono što može pomoći da se snađete u situaciji dok još ne možete napraviti test jest pouzdanost i nepouzdanost određenog simptoma i njihovo zajedničko pojavljivanje.

Inače "nepouzdani" znak kao što je napetost u grudima (jer može biti normalan simptom PMS-a), postaje pouzdaniji znak trudnoće ako se pojavljuje u kombinaciji s tamnjenjem bradavica ili mučninom.

Također je važno znati da se svi ti znakovi moraju učestalo pojavljivati sljedećih dana sve do dana kada možete napraviti test na trudnoću.

Pouzdani i nepouzdani simptomi trudnoće:

Tamne bradavice i areole - Pod utjecajem hormona trudnoće i pojačanog protoka krvi, područje kože areola i stidnice potamne. Vrlo je vjerojatno da će se malena ispupčenja na areolama, tzv. Montgomerijeve žlijezde, dodatno ispupčiti i posmeđiti.

Osjetljive grudi - Zbog promjene razine hormona koja uslijedi odmah nakon oplodnje, u grudima rastu mliječne žlijezde. Grudi zato postaju veće i čvršće što je često povezano s bolnim osjećajem napetosti.

Kašnjenje mjesečnice i lagano sluzavo krvarenje - Takvo krvarenje se može dogoditi na početku trudnoće. Liječnik mu treba odrediti uzrok. Da rano krvarenje ima veze sa smještanjem zametka u maternicu, samo je teorija koja nije medicinski dokazana. Sluzavo krvarenje može imati druge uzroke.

Gađenje na mirise namirnica i hrane - Mnoge trudnice su jako osjetljive na miris jer su sva osjetila u trudnoći izoštrena. Znanstvenici naslućuju da se iza toga skrivaju prsti prirode. Lako kvarljive namirnice poput mesa ili ribe, ali i stvari koje bi trudnice trebale izbjegavati (alkohol, previše kave, cigarete) budućim majkama "smrde" - neugodan miris bi trebao spriječiti uzimanje nezdravih stvari. Na taj način majka štiti i svoje i djetetovo zdravlje.

Nadustost trbuha - Povećano lučenje gestagena u trudnoći djelomično ograničava funkciju crijeva, što može izazvati zatvor i objasniti osjećaj napuhanosti. No, to ne mora biti ujedno i simptom trudnoće.

Probadanje u donjem dijelu trbuha - Maternica se namješta za trudnoću što prati tipično probadanje u donjem dijelu trbuha. Maternica raste, pojačano je prokrvljavanje, nastaju nove žile. Buduće majke osjećaju te promjene. Mnoge kažu: nešto mi se događa u trbuhu. Za većinu žena se jasno razlikuje osjećaj bebe u trbuhu od drugih tegoba u donjem dijelu trbuha.

Pojava gljivične infekcije u vaginalnom području - Kod trudnica je pojačan vaginalni iscjedak. To pojačava vjerojatnost gljivičnih infekcija. No one se relativno lako mogu dobiti i bez trudnoće.

Pojačan apetit na slatko - Proces prilagodbe koji započinje s trudnoćom košta snage, tijelo troši više energije. Zato puno budućih majki osjeća glad i pojačan apetit. Napadaji gladi pogađaju žene i prije početka mjesečnice ili ako su pod velikim stresom.

Umor i vrtoglavice - Rana trudnoća umara, može doći do vrtoglavice. Razlog je u prvim mjesecima snižen tlak i snažno prokrvljavanje maternice te ostalih organa važnih za trudnoću, primjerice posteljice. Tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, uravnotežena prehrana i šetnje na svježem zraku mogu popraviti opće stanje. Kod vrtoglavice i umora treba se sjetiti i anemije – no to će na pregledu odmah utvrditi liječnik.

Povećana potreba za mokrenjem - Što trbuh više raste, povećava se i potreba za mokrenjem. No mnoge žene i u početnoj fazi moraju češće na zahod. To je zbog povećane razine estrogena. Taj hormon opušta tkivo i mišiće, pa tako i one u mokraćnoj cijevi, koja sada slabije izdržava pritisak.

Mučnine i povraćanje - Mučnine snažno ukazuju na trudnoću, osobito ako se ponavljaju. Odgovornost za loše stanje ima hormon trudnoće HCG. Neke žene jako reagiraju na njega, neke manje. Ako se utvrdi trudnoća, uzbuđenje povezano s novošću može još pojačati mučninu. Kod jakog povraćanja buduća majka treba poći liječniku.

Bolovi u području prepona - S početkom trudnoće pojačano se stvara estrogen koji opušta ligamente kako bi mogli slijediti povećanje trbuha. U području prepona se osjeća kao probadanje i žiganje. No uzrok tegoba može biti i istegnuće.

Tekst: Roditelji.hr Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije