Muška neplodnost također je važan i ozbiljan problem jednako kao i naplodnost žena. Čak se 50% problema s neplodnošću parova može pripisati muškarcima i zato ne treba zanemariti važnost zdrave prehrane koja ima moć povećati šanse za začećem.

Prije nego što smo uopće bili u stanju provjeriti kemijske sastavnice pojedine namirnice, ljudi su „znali“ kako povećati plodnost, odnosno koje bi namirnice u prehrani mogle pomoći paru da začne dijete. Odavno se za veću plodnost savjetovala hrana koja nalikuje spolnim organima. Tako su parovi trebali jesti, primjerice, mladi luk, školjke kamenice i smokve ili, pak, hranu koja zagrijava tijelo kao što su ljute papričice ili curry. No, može li hrana zaista utjecati na plodnost?

shutterstock_1721951914.jpg
Shutterstock Odavno se za veću plodnost savjetovala hrana koja nalikuje spolnim organima

Odgovor je i da i ne. Naime, znanstveno je dokazano da se loše prehrambene navike i redovna konzumacija alkohola mogu negativno odraziti na kvantitetu sperme i samim time smanjiti plodnost. Gubitak težine zbog stroge dijete također može utjecati na smanjenje proizvodnje spermija kod muškaraca. Previše hrane i pretilost isto mogu imati negativan efekt na plodnost jer može doći do poremećaja hormonalne slike. Iz toga slijedi da naše prehrambene navike zaista mogu utjecati na plodnost.

Začeće nije jedini razlog zašto biste trebali promijeniti svoj način prehrane. Studije su pokazale kako djeca očeva koji su prije trudnoće pili puno alkohola - što podrazumijeva dva pića na dan - u prosjeku teže 165 grama manje od ostalih beba. Rodi li se dijete s ekstremno malom težinom, to se može negativno odraziti na njegov daljnji život, na njegovo zdravlje i osobnost.

shutterstock_1398200117.jpg
Shutterstock Studije su pokazale da djeca očeva koji su prije trudnoće pili alkohol u prosjeku teže manje od ostalih beba


Kako bi trebala izgledati zdrava prehrana budućeg tate?

U principu bi prehrana budućeg tate trebala biti jednako uravnotežena, raznolika i hranjiva kao i prehrana buduće majke. Budući tate bi trebali posebno pripaziti na sljedeće:

• Jedite puno namirnica bogatih vitaminom C jer on smanjuje rizik za razvoj abnormalnih spermija. Čaša narančina soka sadrži 124 mg vitamina C. U organizam dnevno unesite najmanje 60 mg, odnosno najmanje 100 mg ako pušite. (Ako pušite prestanite odmah. Niže pronađite i razloge zašto!)
• U prehrani obratite pažnju na cink. Dnevno uzmite 12 do 15 mg cinka. Različite studije su potvrdile da čak i kratak nedostatak cinka može spustiti razine testosterona i količinu sperme. Velike količine cinka nalaze se u nemasnom goveđem mesu (85 g govedine sadrži 4,5 mg cinka), bijelom grahu, u rajčici (170 g graha sadrži 3,55 mg cinka), u tamnom pilećem mesu (85 g sadrži 2,38 mg cinka) i kamenicama

shutterstock_2112956777.jpg
Shutterstock Kamenice su bogate cinkom, mineralom važnim za muško reproduktivno zdravlje


• Uzimajte više kalcija i vitamina D. Znanstvenici s američkog Sveučilišta Wisconsin u Madisonu koji se bave neplodnošću tvrde da 1000 mg kalcija i 10 mikrograma (mcg) vitamina D dnevno mogu poboljšati plodnost muškarca. Kalcija ima u mlijeku (1 čaša sadrži 414 mg) i u jogurtu (1 čaša 302 mg). Vitamin D pronađite u mlijeku (1 čaša 2 mcg) i lososu (85 g lososa sadrži 8 mcg vitamina D)
• Prestanite konzumirati alkohol ili barem smanjite njegov unos. Povremeno piće nije problem, ali svakodnevna konzumacija vina, piva ili žestokih pića smanjuje razinu testosterona i sperme, i to za čak 50 posto, te povećava broj abnormalnih spermija
• Nemojte uzimati nikakve droge. Marihuana i kokain mogu utjecati na mozak tako da poremete regulaciju lučenja spolnih hormona. Povećava se i šansa za razvoj urođenih mana kod djeteta.
• Pored hrane i vaš životni stil ili situacija na poslu mogu utjecati na vašu plodnost. Na sreću, na većinu tih poteškoća možete utjecati ili ih prestati raditi.

shutterstock_735968179.jpg
Shutterstock Mlijeko obiluje kalcijem koji je također važan za kvalitetu sperme

Poboljšanja se vide tek za četvrt godine

Ako ste nekoliko mjeseci prije začeća počeli s novim, zdravijim životnim stilom - što znači puno voća i povrća, cjelovite žitarice, mliječni proizvodi, nemasno meso, izbacili ste cigarete i svakodnevnu čašicu alkohola - mogli biste se dovesti u odličnu formu. Budući da ciklus stvaranja novih spermija može trajati nekoliko mjeseci, poboljšanje kvalitete sperme zamijetiti ćete za oko četvrt godine.

shutterstock_444965227.jpg
Shutterstock Ako se držite svega navedenog poboljšanje kvalitete sperme zamijetiti ćete već za oko četvrt godine