Prema katoličkom kalendaru, sveta Rita je 22. svibnja pa tako osobe s imenom Rita slave imendan. Ovo predivno kratko žensko ime bilo je na 3. mjestu50 najpopularnijih imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj, prema Ministarstvu pravosuđa i uprave. 

Ime za djevojčice Rita tako je prilično rasprostranjeno na našim područjima, a kako je balkanski poluotok kroz tisućljeća bio izložen raznim kulturama, važno je spomenuti nekoliko mogućih značenja ovoga imena.

Dvije varijante porijekla imena Rita

Postoje dva tumačenja imena Rita. Prema jednom tumačenju, Rita je ime nastalo od duže varijante Margarita, a značenje vuče porijeklo iz grčke riječi margarites, što znači biserno zrno, odnosno biser.

Postoje i tumačenja, koja prevladavaju na španjolskom govornom području, a koja tumače Ritu kao cvijet tratinčicu ili ivančicu. Naime, margareta je cvijet kod nas poznat kao ivančica

Najljepša imena za djevojčice inspirirana cvijećem i njihova značenja

Drugo pak tumačenje kaže da je Rita nastala od imena Marita, a porijeklo je u hebrejskoj riječi מִרְיָם, što znači koplje, 'snažna, precizna i ubojita' kao koplje.

Ako se malo poigramo značenjima, dobit ćemo zanimljivu kombinaciju u pozadini ovoga predivnog ženskoga imena, a to je da osobe, koje nose ovo ime, prije svega su predivne kao biser, ali karakterno su snažne, 'ubojite' i prezicne u postizanju svojih ciljeva.

Sveta Rita zaštitnica je bespomoćnih i beznadnih slučajeva, odnosno u beznadnim i teškim situacijama.

Prema svemu sudeći, Rita u sebi ima vrlo snažno značenje. Snaga koja se krije u ovome imenu vjerojatno je inspirirala i znanstvenike koji su jedan asteroid nazvali 1180 Rita.