Nekada su imena inspirirana najljepšim godišnjim dobom, proljećem, a posebno cvijećem bila jako popularna, danas se mnoga više ne koriste, ali postoje neka svevremenska koja ne izlaze iz mode. 

Ruža/Ružica/Rozalija

Prvo ime koje će vam vjerojatno pasti na pamet je Ruža – “Kraljica cvijeća”. Prema jednoj verziji, ovo ime je došlo iz Bizanta i dolazi od imena istoimenog cvijeta. Međutim, popularna je i druga verzija, prema kojoj ovo ime dolazi od drevnog germanskog ženskog imena Ruodhaid, što u prijevodu znači "slavna obitelj".

Najljepša imena za djevojčice inspirirana cvijećem
Shutterstock 

Ljiljana/Lili

Dolazi od latinskog "lilium" - naziv cvijeta ljiljana. Ali postoji još jedna, tajanstvena, pa čak i mistična verzija podrijetla ovog imena. Vjeruje se da je Lily umanjeni oblik imena Lilith. S hebrejskog, Lilith se prevodi kao "tišina noći".

Jasmina/Jasminka

Sjećate li se prekrasne princeze iz bajke Aladin ? Njezino ime ima perzijske korijene i, naravno, znači "cvijet jasmina". Figurativno se prevodi i kao "dar bogova" i "mirisni".

Iris

Potječe iz staro-grčkog jezika od boginje Iride. Iris znači "božja glasnica", a njezin je simbol duga. Također iris je i mirisan cvijet, kod nas je poznat pod nazivom perunika, inače nacionalna biljka Hrvatske.

Margareta/Ivančica

Najljepša imena za djevojčice inspirirana cvijećem
Shutterstock 

Značenje imena dolazi od grčki margarites, u prijevodu biserno zrno. Drugi oblici su Megan, Margaret, Margarita, Margit, Margita, Greta, Gita. Margareta je cvijet kod nas poznat kao ivančica.

Violeta/Ljubica

Na latinskom znači "ljubičasta", a povezujemo je s cvijetom ljubičica i njihovim opojnim mirisom. U Italiji i Francuskoj ovo je ime također popularno u obliku Viola.