Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMATE IH U OBITELJI: Jeste li u skupini žena koje mogu dobiti blizance?

Autor Sanja Matasić

Višeplodnu trudnoću određuje više faktora, tvrde znanstvenici

 blizanci Izvor: Shutterstock

Jeste li od onih žena koje silno žele roditi blizance? No, kako nitko u vašoj obitelji generacijama nije dobio blizance, nada vam je potpuno ugasla. Međutim, ako ste mislili da blizance možete dobiti samo ako vam je genetika naklonjena, varate se.  

Može i bez genetskih predispozicija

Istraživači su analizirali genome 1980 žena, koje su začele blizance prirodnim putem, te ih usporedile s 12953 majke koje su rodile jedno dijete. Primijetili su da postoje određene varijacije u genu zvanom FSHB koje su češće kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je s hormonom FSH, koji stimulira folikule i pomaže sazrijevanju jajne stanice. U tijelu žena s povećanom koncentracijom ovog hormona, jajašce se oslobađa tijekom ciklusa nakon što je sazrijelo. Ako u tijelu ima više hormona FSH, veće su šanse da će se tijekom ciklusa osloboditi dvije jajne stanice.

Druga varijanta je gen koji se zove SMAD3. Ove žene proizvode prosječnu količinu FSH hormona, ali su njihovi jajnici puno osjetljiviji na hormone, zbog čega se mjesečno oslobađaju dvije jajne stanice.

Znanstvenici tvrde da su to samo neke od varijanti, ali da se šansa za rođenje blizanaca povećava za 29 posto. Stoga, ako želite ispuniti ulogu majke blizanaca, nemojte gubiti nadu iako ih nemate u obitelji, ipak je na vašem tijelu.

Nepredvidivost predmenopauze

Kako za vrijeme predmenopauze dolazi do hormonskog disbalansa, ženama je ovulacija nepredvidiva, a događa se da u isto vrijeme mogu ovulirati oba janika pa se povećava mogućnost oplodnje dva jajašca.

 dojenje blizanaca Izvor: Shutterstock

Medicinski potpomognuta oplodnja i višeplodna trudnoća

Ako prolazite kroz medicinski potpomognutu oplodnju (IVF), šanse za višeplodnu trudnoću ovise o vašoj dobi, o tome koliko embrija je smješteno u maternicu, ali i o drugim faktorima. Prema statističkim podacima, postotak višeplodnih trudnoća zbog medicinski potpomognute oplodnje je sljedeći:

  • 29.1 posto za žene koje su mlađe od 35 godina
  • 26.5 posto za žene u dobi od 35 do 37 godina
  • 20.9 posto za žene u dobi od 38 do 40 godina
  • 13.6 posto za žene u dobi od 41. do 42. godine
  • 8.8 posto za žene u dobi od 43 godine i više

Možda će vas zanimati

Najnovije