Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NALIK RANOJ TRUDNOĆI: Ove nuspojave možete očekivati nakon skidanja s hormonske kontracepcije

Autor Sunčica Got

Jednom kad hormoni iz hormonske pilule, flastera ili prstena prestanu dolaziti u vaše tijelo, mogli biste iskusiti niz simptoma.

 bol u leđima.jpg Izvor: Shutterstock

Sve hormonske zaštite imaju zadatak spriječiti ovulaciju, a jednom kad ih prestanete koristiti, prirodni tjelesni hormoni ponovno uspostavljaju ovulaciju unutar tri mjeseca. U tom periodu možete doživjeti niz simptoma koji su karakteristični i za ranu trudnoću.

Natečene grudi i krvarenje

Hormonska kontracepcija bogata je estrogenom koji pomaže tretirati masnu kožu. Jednom kada ga prestanete koristiti moguće je da će vam koža biti masnija i da će se pojaviti akne radi porasta hormona testosterona.

Očekujte i promjene raspoloženja nakon skidanja s kontracepcije, iako su neka istraživanja pokazala da je upravo hormonska kontracepcija uzrok naglim promjenama raspoloženja. Još jedan simptom koji može biti zajednički ranoj trudnoći i skidanju s kontracepcije su natečene i bolne grudi zbog ponovne aktivacije prirodnog estrogena.

Mogle biste osjetiti i bolove u donjem dijelu leđa koji su karakteristični za ovulaciju i mogu biti blagi te izrazito snažni. Hormonska kontracepcija može smanjiti libido pa skidanje s nje kod nekih žena povećava želju za seksom.

 kontracepcijske pilule.jpg Izvor: Shutterstock

Promjena menstruacijskog ciklusa

S povratkom ovulacije možete iskusiti spotting ili ovulacijsko krvarenje te veće izljeve krvi za vrijeme menstruacije. Nemojte se iznenaditi ako osjetite da vam se njuh izoštrio jer žene koje ovuliraju imaju snažniji osjet njuha što je posljednica izmjena koncentracija estrogena i progesterona.

Ciklusi vam se nakon kontracepcije mogu sasvim promijeniti. Mogu trajati duže ili kraće nego ranije, možete osjetiti drugačije simptome PMS-a i doživjeti promjene u jačini i trajanju menstrualnog krvarenja.

Ove vas promjene ne trebaju zabrinjavati jer će se s vremenom povući, kao što su se povukle i u prvih nekoliko mjeseci kad ste počeli s kontracepcijom.

Možda će vas zanimati

Najnovije