Hitnu kontracepciju koja se treba uzeti 72 sata nakon nezaštićenog spolnog odnosa, već je godinama moguće kupiti bez recepta. No prije korištenja, potrebno je znati nekoliko činjenica i o čemu je točno riječ. 

Kada prevencija odnosno sredstva za sprečavanje trudnoće zakažu, odnosno kada zaboravite popiti svoju oralnu kontracepciju ili se tijekom spolnog odnosa dogodi pucanje ili skliznuće kondoma ili pak uopće niste upotrijebili niti jednu kontracepcijsku metodu, rješenje postoji u tableti za dan poslije

Mnogo žena uvjereno je da je riječ o tableti za pobačaj, što nije istina. Visoke doze ove postkoitalne kontracepcije onemogućavaju oplodnju jajne stanice odnosno sprečavaju ovulaciju, slično kao što konvencionalna oralna tableta sprečava trudnoću. U tableti za dan poslije sadržan je hormon progesteron (levongestrel) i mora se uzeti najkasnije unutar 72 sata nakon spolnog odnosa, iako najjače djelovanje ima unutar prvih 24 sata. Također, ne morate čekati određeno vrijeme da biste je uzeli, nego to možete učiniti odmah nakon spolnog odnosa.

Kako je riječ o tableti s iznimno visokom dozom hormona, ne smije se nipošto koristiti kao redovna kontracepcija, nego samo iznimno, u hitnim slučajevima koje smo naveli. Također, tableta ne djeluje ako je žena već trudna. Tableta za dan poslije trebala bi se uzeti samo jednom unutar menstrualnog ciklusa. A je li bila djelotvorna, logično, pokazat će dobivanje sljedeće menstruacije. U slučaju da ta sljedeća menstruacija kasni više od pet dana, svakako se obratite liječniku.

Tableta se općenito dobro podnosi, ali u pojedinačnim slučajevima može doći do glavobolje i mučnine. Da biste to spriječili, preporuča se pojesti nešto prije uzimanja tablete. No, ako povraćate i tri sata nakon uzimanja hitne kontracepcije, trebali biste uzeti još jednu tabletu. Žene s oštećenjem jetre ili one koje imaju teži oblik astme ne bi trebale uzimati ovaj lijek. Osim povraćanja i mučnine, kao nuspojave mogu se javiti bolovi u trbuhu, dojkama i glavi. Također, morate znati da pilula za dan poslije može poremetiti menstrualni ciklus pa krvarenje može doći dan ranije ili kasnije nego inače. I na koncu, učinkovitost ovakve tablete je vrlo visoka, smanjuje rizik od trudnoće za čak 80 do 90 posto.

Tekst: Dunja Ladić 
Foto: Shutterstock