1. Vodite ljubav što češće Umjesto da se opterećujete neprestanim mjerenjem bazalne temperature i ovulacijskim testovima, radije se prepustite prirodnom tijeku događaja i učestalije imajte seksualne odnose s partnerom. Ograničavanje odnosa samo u razdoblje ovulacije može ugroziti vezu i pokvariti spontano uživanje u odnosu. Dva ili tri odnosa na tjedan (a može i češće!) pokriva veći dio ovulacijskog razdoblja, budući da spermatozoidi žive tri do pet dana.

2. Pripazite na kilažu!

Već dulje se zna da je muška gojaznost povezana s niskom razinom testosterona i s većim rizikom za probleme s erekcijom. Nedavna istraživanja svjedoče da će muškarci koji su gojazni imati 40% veći rizik od anomalija u svojoj spermi i da će imati smanjenu količinu sperme u odnosu prema muškarcima prosječne težine.

Kod žena s povećanom tjelesnom masom mjesečni je ciklus češće isprekidan, ovulacije su rjeđe ako je njihov indeks tjelesne mase (BMI) veći od 27 (idealan je između 19,1 i 25,8). Češći su i spontani pobačaji.

3. Pobijedite pretjeranu mršavost

Indeks tjelesne mase manji od 18, odnosno manjak masnoća pod kožom, također smanjuje proizvodnju hormona važnih za redovitu ovulaciju. U slučaju oplodnje, nedovoljna razina istih hormona može utjecati na kapacitet endometrija da prihvati oplođeno jajašce. Prenizak indeks tjelesne mase za 72% povećava rizik od spontanog pobačaja tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Kod muškarca BMI manji od 18 može smanjiti kvalitetu spermija.

4. Ograničite sportske aktivnosti

Pretjerana sportska aktivnost narušava hormonsku ravnotežu dovodeći do slabije plodnosti. Stoga, ako ste strastvena ili profesionalna sportašica, a dulje vrijeme pokušavate zatrudnjeti, pokušajte na neko vrijeme smanjiti intenzivnu tjelovježbu i zamijenite je umjerenom.

5. Kontrolirajte stres

Ma koliko vam se to činilo šablonski, stres je vrlo štetan za plodnost, ne samo zato što vas tjera da konzumirate proizvode koji će vas “utješiti”, a koji smanjuju plodnost, nego i zato što može blokirati ovulaciju tijekom nekoliko ciklusa. Budući da je stres jedan od čimbenika tjeskobe, seksualni je život rijetko na vrhuncu u tim napetim okolnostima. Priuštite si one aktivnosti koje vas čine sretnima, više se opuštajte i izbjegavajte ljude i situacije koje vas uznemiruju i čine nervoznima.

6. Ugasite cigaretu

Jednom kad zatrudni, žena obično prestane pušiti, a budući tata iz pristojnosti puši vani. No, to treba učiniti i ako pokušavate začeti, a to vam ne polazi za rukom. Mnogobrojne studije dokazale su katastrofalan učinak duhana na plodnost. Pušenje može smanjiti plodnost 10 do 40% po ciklusu, zato što toksičnost cigarete mijenja proizvodnju estrogena. Pušačice proizvode manje oocita (jajna stanica koja se u razdoblju ovulacije oslobađa iz jajnika) kao odgovor na stimulaciju jajnika i time se više izlažu riziku od spontanog pobačaja ili izvanmaternične trudnoće. Muškarcima cigareta smanjuje količinu spermija za 20% i povećava rizik od stvaranja većeg broja abnormalnih embrija.

7. Smanjite konzumiranje kave

Žene koje piju više od dvije šalice kave na dan imaju devet puta manje šanse začeti u odnosu prema onima koje ih popiju manje. A da i ne spominjemo rizik od spontanog pobačaja. Za sve je kriv kofein, zato smanjite konzumiranje svih napitaka koji ga sadrže (čaj, cola, čokolada, guarana i sl.).

8. Suzdržite se od alkohola

Alkohol može generirati neredovite cikluse i cikluse bez ovulacije. Povećava rizik od spontanog pobačaja i može uzrokovati ozbiljne kongenitalne anomalije (fetalni alkoholni sindrom). Kod muškaraca povećano konzumiranje alkohola utječe na smanjen razvoj spermija i sprečava proizvodnju testosterona.

9. Izbacite 'joint'

Redovita konzumacija kanabisa kod muškaraca smanjuje kvalitetu spermija i spolnu moć. Kod žena može poremetiti ovulaciju i uzrokovati stanične promjene oocita.

10. Utjecaji iz okoliša

 Pesticidi i otapala narušavaju funkciju endokrinih žlijezda. Oponašaju i preuzimaju ulogu hormona sprečavajući ih da obavljaju svoju pravu funkciju. Hormoni koji se rabe u uzgoju stoke smanjuju kvalitetu spermija. Ftalati, tvari koje se nalaze u kozmetici, prehrambena ambalaža ili plastika smanjuju plodnost para. Ako zatrudnite, radije koristite biokozmetiku s provjerenim sastojcima, izbjegavajte bojenje kose i lak za nokte i držite se podalje od deterdženata i boja.

11. Odvojite se od mobitela

Prema studiji iz 2004. s Europskog kongresa humane reprodukcije i embriologije, upotreba mobitela može smanjiti broj spermija. Znanstvenici smatraju da stalno držanje mobitela u svojoj blizini smanjuje koncentraciju spermatozoida. Gasite ga barem tijekom noći ili držite podalje, a ne uz tijelo.

12. Mislite na antioksidanse

Kisik je vitalni element koji ima presudnu ulogu u oksidaciji stanica koje su zadužene za stvaranje energije. Ako je ta oksidacija nedovoljna, štetne molekule, tzv. slobodni radikali, počinju se stvarati i narušavaju cjelovitost stanica. Stres, duhan, alkohol, višak sunca, pesticidi i prehrambeni aditivi pojačavaju njihovo stvaranje. Kako biste ih se riješili, u organizam je potrebno unositi antioksidanse: vitamin A, C, E i polifenole koji se nalaze u voću i povrću.

13. Organska hrana

Biološki uzgojeno voće i povrće sadržava manje ostataka pesticida, ali nije sasvim oslobođeno od njih zato što vjetar prenosi onečišćivače iz podzemnih voda. Zato pokušajte ograničiti unos hrane koja bi mogla sadržavati razne onečišćivače i pronađite organski uzgojenu hranu provjerenog podrijetla i time ćete povećati svoju plodnost.

14. Pripazite na podrijetlo proteina

Konzumiranje mesa od stoke koja dobiva hormone, s farme peradi ili riba iz hladnih mora prepunih žive, smanjuje vašu plodnost. Ako se ne želite odreći mesa, pronađite uzgajivače kojima je kvaliteta mesa važnija od same zarade i koji imaju strogo kontrolirane uvjete za uzgoj stoke i peradi. Obično su to farme peradi ili stoke koja nije isključivo boravila u zatvorenom prostoru bez mogućnosti kretanja u prirodi.

15. 'Provjetravajte' testise

Ne, ne šalimo se. Sperma mora imati temperaturu koja je dva stupnja manja od ostatka tijela.

Preuska odjeća (hlače, gaće), biciklističke hlačice, rad u blizini izvora topline, sauna, toplice, vruće kupke, sve to povećava temperaturu testisa uzrokujući lošiju kvalitetu spermatozoida. Stoga, neka se vaš partner radije tušira nego kupa, kod kuće nosi široku odjeću te izbjegava izvore topline ako je moguće.

Foto: Thinkstock