Možda ste nekad u životu čuli tvrdnju: 'Što je menstruaciji bolnija, to će i porođaji biti teži'. I možda vam se činila smiješnom i neutemeljnom, kao neka bapska priča. No može li mjesečnica doista biti pokazatelj toga što možete očekivati od poroda?
Ginekoliginja Dashi Fielder za portal Mamamia pokušala je odgovoriti na ovo pitanje. 'Početne faze poroda vrlo su slične mjesečnicama', tvrdi Dashi Fielder. 'No kod mjesečnice bol ostaje uglavnom konstantna, a s trudovima se ona pojačava sve dok se beba ne rodi.'

Dakle, onim ženama koje osjećaju malo ili nimalo bolova tijekom menstruacije, ovo je dobra vijest. Ali onima kojima su potrebni analgetici i topli oblozi šest dana u mjesecu, presuda nije tako sjajna.
Bol, objašnjava Fielder, naime dolazi iz otvora cerviksa. Tijekom najbolnijih dana menstruacije, cerviks se otvara za oko jedan centimetar kako bi omogućio prolaz sluzi iz maternice. Nekim ženama ovaj proces ne izaziva bol, ali drugima izaziva grčeve i intenzivne navale boli. Međutim, tijekom poroda, cerviks se mora otvoriti, ne samo za jedan, već za 10 centimetara da bi se rodilo dijete.

žena na porodu
Shutterstock 

'Početni stupnjevi poroda, kada se cerviks širi od nula do pet centimetara u promjeru, vrlo su slični grčevima tijekom menstruacije', ponavlja Fielder. 'Kontrakcije toga intenziteta boli obično se ponavljaju svakih pola sata ili svakih 20 minuta, a slične su onima u vrijeme mjesečnice. Taj sam test prošla tri puta na svoja tri poroda, tako da vam mogu reći da su te tvrdnje istinite', objašnjava ova ginekologinja.

Bol, kaže Fielder, dolazi od mnogih živčanih vlakana koja se nalaze unutar cerviksa. Žene se zbog sličnosti s menstruacijom mogu osjećati prilično ugodno u ranim fazama poroda. Neke uopće neće shvatiti da se porađaju. Prema njezinim riječima, sasvim je normalno da trudnice ne dolaze u bolnicu dok ne budu otvorene oko četiri ili pet centimetara, ali kada dođu otvorene sedam centimetara, što zovemo prijelaznom fazom, bolovi postaju prilično neugodni.
I premda je važno naglasiti da je iskustvo svake žene jedinstveno i da ni jedno iskustvo nije isto, poanta je ih to iskustvo s porodom i mjesečnicom povezuje.

Imajući sve to na umu, možete dobiti barem neku predodžbu do koje razine boli vaše tijelo može otići tijekom poroda.