Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontracepcija: Kako ste stariji, smanjuju vam se šanse za trudnoću

Bez obzira na to želite li ostati trudni ili koristite kontracepciju, stručnjaci tvrde da nije baš tako lako zatrudnjeti

 kontracepcija

Mnoge žene tijekom plodnih godina aktivno pokušavaju ne zatrudnjeti pa bi ih mogla iznenaditi spoznaja da začeće u praksi uopće nije tako jednostavno.

'Postoji relativno kratko vrijeme tijekom ženskog ciklusa (oko 48 sati) koje je idealno za začeće, bez obzira na to koristi li žena kontracepciju ili se aktivno trudi zatrudnjeti', rekla je za parents.com Anate Brauer, docentica ginekologije na Medicinskom fakultetu sveučilišta NYU.

Prema Američkoj udruzi za trudnoću, zdrava 30-godišnjakinja, uz česte nezaštićene spolne odnose, svaki mjesec ima samo 20 posto šansi ostati trudna. Naravno, svaka je žena drugačija, no ako se pitate kada su vaše šanse za trudnoću najmanje, evo što kažu stručnjaci:

Ako koristite kontracepciju...

Kontracepcija, bilo da se radi o tableti, flasteru, vaginalnom prstenu, kontraceptivnom implantatu, spirali ili injekciji, uvelike smanjuje vaše šanse za začeće. Svaka od navedenih metoda kontracepcije djeluju na različite načine. Primjerice, spirala blokira spermije da dođu do jajne stanice, dok hormonska kontracepcija (pilula, prsten i flaster) onemogućuje jajne stanice da postanu zrele za oplodnju. Ako koristite kontracepciju, važno je da je koristite ispravno i dosljedno.

Također, ako se oslanjate na kontracepcijske pilule, imajte na umu da neka pakiranja pilula sadrže četiri do sedam šećernih tableta bez hormona. U rijetkim slučajevima to može biti dovoljno dugo razdoblje da dođe do oplodnje zrele jajne stanice.

'To zovemo ovulacijom koja je pobjegla i jedan je od razloga neuspjeha oralne hormonske kontracepcije', rekla je dr. Brauer.

Ako propustite uzeti dozu hormonske kontracepcije, to također povećava šanse za slučajnu trudnoću.

Koliko je teško zatrudnjeti za vrijeme korištenja kontracepcije?

Ako koristite kontracepciju pridržavajući se uputa, šanse da zatrudnite manje su od jedan posto. Učinkovitost kontracepcije smanjuje se ako je ne koristite dosljedno i ispravno pri svakom seksualnom odnosu.

Ako imate menstruaciju...

Iako nije potpuno nemoguće zatrudnjeti tijekom menstruacije, šanse za trudnoću prilično su male. Ako znate što se za vrijeme menstruacije zapravo događa u vašem tijelu, bit će vam jasno i zašto.

Naime, kada jajna stanica, koja se razvila unutar vaših jajnika, nije oplođena, tijekom menstruacije dolazi do ljuštenja sluznice maternice (to je krv koja se oslobađa) i maternica se priprema za rast novih folikula (jajnih stanica) za sljedeći ciklus. Drugim riječima, jajašce, koje je bilo spremno za oplodnju, sada je isprano zajedno s mjesečnicom.

Jedini način da zatrudnite tijekom mjesečnice je ako imate kratak ciklus i ovulirate odmah nakon menstruacije.

'Spermiji mogu živjeti u maternici do pet dana, pa ako ste imali seksualni odnos pred sam kraj menstruacije, spermatozoidi se mogu dovoljno dugo zadržati da oplode jajnu stanicu koja se oslobađa nekoliko dana nakon završetka menstruacije', objašnjava dr. Brauer.

Koliko je teško zatrudnjeti tijekom menstruacije?

Moguće je zatrudnjeti i tijekom menstruacije, ali šanse za to su iznimno male. Mogućnost ovisi o duljini vašeg ciklusa.

Ako koristite metodu prekinutog snošaja...

Ova metoda sprječavanja trudnoće nije besprijekorna, i može rezultirati trudnoćom, ali značajno smanjuje šanse da zatrudnite. Do trudnoće ipak može doći zato što predejakulat, tekućina koja se oslobađa iz penisa prije stvarne ejakulacije, može sadržavati aktivnu i održivu spermu.

Mark Trolice, specijalist reproduktivne endokrinologije i neplodnosti u Centru za umjetnu oplodnju Winter Park na Floridi, objašnjava da većina muškaraca nije svjesna toga kada ispušta ejakulacijsku tekućinu.

'Budući da je teško predvidjeti kada će doći do predejakulacije, metoda prekinutog snošaja često se smatra lošom i zasigurno nije najpouzdanija metoda', upozorio je.

Koliko je teško zatrudnjeti tijekom prekinutog snošaja?

Prekinuti snošaj učinkovit je oko 96 posto pri savršenoj provedbi, a 82 posto kod tipične provedbe. Ako ne želite ostati trudni, liječnici savjetuju da koristite druge metode kontracepcije ili da uz metodu prekinutog snošaja koristite i kondom.

Ako koristite kondom...

Kada koristite kondom, važno je da ga koristite ispravno. To znači da vaš partner kondom mora staviti na penis prije nego što dođe do kontakta genitalija i kože (već smo rekli da predejukaulacijska tekućina može dovesti do začeća). Ako ne želite ostati trudni, liječnici savjetuju da uz kondom koristite i druge vrste kontracepcije, poput spirale ili pilule, ili da ga koristite u kombinaciji s metodom prekinutog snošaja.

Koliko je teško zatrudnjeti ako tijekom snošaja koristite kondom?

Vaše šanse da zatrudnite koristeći kondom su oko 15 posto, najčešće kao posljedica ljudske pogreške. Uz ispravno korištenje kondoma, šanse se smanjuju na dva posto.

Ako dojite...

Ako niste dobili mjesečnicu nakon poroda, osobito ako dojite, malo je vjerojatno da ćete zatrudnjeti.

'Tijekom perioda dojenja ne dolazi do ovulacije i izlaganja visokim razinama hormona estrogena koji je odgovoran za dobivanje mjesečnice', objašnjava Sherry Ross, ginekologinja i stručnjakinja za žensko zdravlje, autorica knjige She-ology: Vodič za intimno zdravlje žena.

Upozorava i kako dodatno prolaktin, hormon koji potiče proizvodnju majčinog mlijeka, sprječava pojavu ovulacije jer inhibira FSH, folikulstimulirajući hormon koji u jajniku potiče rast folikula.

Koliko je teško zatrudnjeti dok dojite?

Bez mjesečnice nećete redovito ovulirati pa je manja vjerojatnost da ćete zatrudnjeti, iako to nije nemoguće.

Ako ste stariji od 44 godine...

Zahvaljujući biološkom satu, šanse da žena zatrudni opadaju s vremenom. Žene se rađaju s oko jedan do dva milijuna jajašaca. Kad dobiju prvu mjesečnicu ostaje im oko 300.000 jajašaca, a taj se broj do kasnih 30-ih smanji na 25.000. Dakle, šanse da žena zatrudni u ranim 40-ima prilično su male, no ni to nije nemoguće.

'Kako se žena približava 40. godini, otkucaji njezina biološkog sata postaju sve glasniji, a do 44. godine taj sat može potpuno otkucati', rekla je Sherry Ross. Istaknula je da se plodnost žena u dobi od 40 do 45 godina smanjuje za čak 95 posto.

Koliko je teško zatrudnjeti iznad 44 godine života?

Ginekologinja Ross upozorava da žene starije od 44 godine imaju manje od pet posto šansi da ostanu trudne.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije