MOGU LI DJECA MLAĐA OD GODINE DANA JESTI SLATKIŠE? Mogu, donosimo popis zdravih slatkiša za svaku dob

Jako malo roditelja doživljava slatkiše u prehrani djeteta kao problem, ipak važno je kontrolirati njihovu količinu i kvalitetu. Slatkiše mogu jesti i jako mala djeca, ali ne sve. Otkrivamo što im možete povremeno servirati

Shutterstock I bebi mlađoj od godine dana možete dati nešto slatko, ali pripazite što

Često na ulici ili u parku imamo prigodu vidjeti kako maleni od godinu dana jedu kolače, krafne, kekse, peciva... Djeca odmalena razvijaju prehrambene navike koje već u djetinjstvu, a posebice kasnije, mogu stvarati probleme s debljinom i zdravljem. Ako se pitate kad biste djetetu mogli ponuditi određene slatkiše, evo savjeta...

ZA POČETAK ZDRAVI DESERTI

Shutterstock  Postoje zdrave varijante slatkiša koje možete ponuditi svom mališanu

Desert je jelo koje se poslužuje nakon obroka i u pravilu je slatkog okusa: kolač, keksi, sladoled, torta... Ne preporučuje se redovito nuditi takve slastice djeci prije navršene treće godine života. Međutim, postoje i neki drugi deserti koji su zdravi i potpuno odgovaraju dječjoj dobi i pritom su ukusni. To je razno svježe voće, voćne kašice, voćne salate, puding od riže, deserti od bobičastog voća, voćni jogurti, sušeno voće i sl.

Takve su slastice odlična alternativa raznoraznim pecivima i slatkim keksićima. Voćni deserti ujedno su sjajan izvor vitamina i minerala te organskih kiselina. Tako, na primjer, kolač sa sirom može nadopuniti potrebe za kalcijem u djetetovu organizmu, a usput zadovoljiti i potrebu za slatkim.

Naravno, nije zabranjeno djetetu ponuditi kolač od jabuka ili nekoga drugog voća, osobito ako je kolač domaći pa dobro znate da niste pretjerali s količinom šećera u njemu. No, s drugim desertima u kojima su šećeri često skriveni, treba puno više paziti. Donosimo podjelu u kojoj je dobi djetetu dopušteno ponuditi određene deserte.

OD 0 DO 1 GODINE

Shutterstock 

Ovako maloj djeci najbolji obrok, a ujedno i desert, još je najčešće majčino mlijeko, no nakon navršenih šest mjeseci počinje eksperimentiranje s dohranom u kojoj će ulogu deserta preuzeti sok od svježe iscijeđenog voća i voćne kašice bez dodatka šećera, umjetnih boja i konzervansa. Držite se dobro poznatog voća, a za egzotično voće bit će vremena kad dijete bude starije. Cilj je izbjeći neugodne alergije, zato se uglavnom preporučuju jabuke, kruške, banane te šljive.

Jabuke su bogate vlaknima i lako probavljive, a mališanima će se svidjeti okus. Sok od šljiva pogodan je za dojenčad koja pati od opstipacije (zatvora stolice), baš kao i svježi plod šljive ili kašica. S grožđem budite oprezni jer može izazvati stvaranje plinova u crijevima, bol u trbuhu i uznemiriti dijete.

Marelice se u svježem obliku savjetuju davati tek nakon 10. mjeseca (gotove kašice od marelice i prije, od 6. mjeseca), baš kao i breskve koje su bogate kalijem, a ne sadržavaju puno šećera.

Osim voćnih deserta, za djecu od 8. mjeseca nadalje proizvode se krekeri od riže, bez umjetnih sladila, glutena i bojila, koji se lako grickaju pa će dijete uživati kušati i takav desert.

OD 1 DO 2 GODINE

Shutterstock 

Nakon proslave prvoga rođendana polako se na djetetov jelovnik uvode i druge vrste voća. Ako dijete ne pokazuje nikakve znakove alergije, ponudite mu citrusno voće bogato vitaminom C: naranče, mandarine, grejp. Ponudite djetetu kivi da se navikne na okus i, ako ga dobro prihvati, budite sigurni da će djetetov imunološki sustav biti dodatno ojačan.

U ovoj dobi djeci koja ne pate od alergije na kravlje mlijeko (i koja ga dobro podnose) možete ponuditi i pjenasti desert od svježeg kravljeg sira i voća. Izmiksajte sir s bananom ili nekim drugim voćem ili u sir dodajte malo domaćeg džema. Možete kupiti i kekse koji su po sastavu također prilagođeni najmlađima jer se vrlo lako tope u ustima.

OD 2 DO 3 GODINE

Shutterstock 

Ako je dijete mršavije građe, a mama voli peći kolače, neka taj svoj hobi iskoristi u svrhu pripreme zdravog deserta od sira ili domaćih keksa, ali u koji se ne stavlja mnogo šećera i koji ne sadržava margarin, kakao i čokoladu jer se te namirnice još ne bi trebale naći na jelovniku. Kravlji je sir dobar zato što ne gubi svoja korisna svojstva pri termičkoj obradi. Djeci s viškom kilograma bolje je dati pečenu jabuku umjesto kolača s jabukom, pjenasti desert od sira i voća, a ne kolačiće sa sirom.

OD 3 DO 5 GODINA

Shutterstock 

Mnogi roditelji misle kako je nakon treće godine djetetu moguće ponuditi iste deserte koje uzimaju i odrasli. To nije točno. Čokoladne torte i slatki bomboni još nisu primjereni djeci predškolske dobi. Čokolada može izazvati alergiju i povisiti uzbuđenost živčanog sustava. Izbjegavajte torte s masnim kremama, karamele, bombone, industrijski proizvedene kekse koji nisu namijenjeni djeci i radije naviknite dijete na zdraviji oblik deserta kao što su prirodna marmelada (u manjim količinama), sušeno voće i nemasni kolačići.

Ovo je tek djelić primjera zdravih slastica, izbor je, dakako, još veći što je dijete starije i što više roditelji imaju mašte i želje učiti o zdravoj prehrani. U svakom slučaju, voće je osnova za sve zdrave deserte, pa tako možete napraviti i vlastiti sladoled, s minimalnim dodatkom šećera jer voće već u sebi sadržava prirodni šećer.