Željezo je esencijalni element koji naše tijelo koristi za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik u sve stanice. Dojene bebe obično dobivaju dovoljno željeza iz majčinog mlijeka, a adaptirano je mlijeko pojačano željezom. Problemi često nastaju s početkom dohrane, bilo zbog nedovoljno raznolike hrane ili djetetove izbirljivosti pa se kod mnoge djece može javiti manjak željeza u krvi. Neka se na tanjuru vašeg djeteta nađu ove namirnice, prirodno bogate željezom.
Željezo i vitamin C
Razlikujemo dva oblika željeza koje pronalazimo u hrani. Hem željezo koje se nalazi u namirnicama životinjskog porijekla i ne-hem željezo koje se nalazi u namirnicama biljnog porijekla. Hem željezo tijelo bolje apsorbira i kod djece i kod odraslih pa su djeca vegani i vegetarijanci pod nešto većim rizikom za razvoj anemije.
Vitamin C znatno povećava apsorpciju željeza u krvi, a hrana bogata vitaminom C je citrusno voće, kivi, brokula, rajčica, jagode, paprike, papaja, dinja i batat.
Željezo na jelovniku
Piletina, puretina i crveno meso imaju velike razine hem željeza, a djeca meso uglavnom dobro prihvaćaju. Umak od mesa i rajčice odličan je izvor željeza jer sadrži i dodatni vitamin C.
Grahorice kao leća, slanutak, grah i soja bogate su željezom, ali i drugim esencijalnim mineralima i vitaminima. Najlakše ih je napraviti u obliku variva, a djeca vole i namaze od grahorica, poput humusa.
Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat i brokula najbolji su povrtni izvori željeza, a možete ih kombinirati uz jaja koja su također bogata željezom.
Užine iskoristite za kvalitetne namirnice, prirodno bogate željezom kao što su suhe marelice ili suhe grožđice u kombinaciji sa sjemenkama bundeve.