Kad bi se jedan tipični todler našao pred švedskim stolom, u svoj bi tanjur zasigurno stavio pohanu piletinu, hrenovke, tjesteninu sa sirom, pomfrit ili neki voćni jogurt. Rijetki su oni koji bi posegnuli za zelenim, gorkastim povrćem, a znanstvenici vjeruju da je za takve preferencije odgovorna evolucija.
Utjecaj evolucije je velik
Istraživanja su pokazala da djeca imaju biološku predispoziciju za preferiranje slatkih okusa, čak i prije rođenja. Šećer je jednostavna forma energije koju djeca u razvoju trebaju, a budući da je majčino mlijeko slatkastog okusa, riječ je o okusu kojem su bebe najizloženije. Djeca i nakon dojenačke faze preferiraju slatke okuse što objašnjava njihovu sklonost slatkim sokovima i zaslađenim jogurtima.
Ipak, mnogi todleri preferiraju slanu hranu poput sira, pilećih pohanaca pa čak i hrenovki. Dokazano je da djeca preferiraju slanija jela od odraslih za što je također odgovorna evolucija jer djeca trebaju minerale za funkcioniranje.
Evolucija nam može objasniti i zašto neka djeca odbijaju jesti povrće, posebno zeleno lisnato povrće koje je nešto gorče od ostalog. U prirodi su gorke namirnice često bile otrovne pa nam je njihovo izbjegavanje omogućilo preživljavanje.
Boja i tekstura igraju važnu ulogu
Okus nije jedini faktor koji utječe na djetetove preferencije. Tekstura i boja igraju veliku ulogu u odabiru hrane. Djeca prirodno pokazuju strah od nove hrane i nepoznatih struktura, što također vuče korijene iz evolucije i straha od trovanja.
Možda će vaše dijete voljeti jogurt s pasiranim voćem, ali onaj s komadićima neće htjeti jesti. Nekoj će djeci smetati sluzava ili pretjerano hrskava hrana. Baš su zato procesuirani komadi mesa poput hrenovki i pilećih nuggetsa djeci primamljivi jer imaju glatku i jednostavnu strukturu, za razliku od domaćih komada mesa.
Neka djeca preferiraju bijelu i svijetlu hranu kao što su riža, tjestenina ili kruh jer ih percipiraju kao sigurnu hranu.
Izložite dijete različitim okusima
Iako biologija postavlja temelje u preferencijama okusa, naš pristup djetetovoj dohrani i prehrani igra važnu ulogu u njegovim budućim navikama. Važno je da djecu od početka izlažemo različitim okusima, strukturama i bojama na tanjuru.
Umjesto da djecu tjerate na isprobavanje novih okusa, radije ih uključite u nabavku namirnica i pripremu jela. Razgovarajte o hrani, uključite je u djetetovu igru i ne imenujte hranu kao zdravu ili nezdravu.
Ako vaše dijete obožava pomfrit, možete mu ponuditi batat ili tikvicu u obliku pomfrita jer te namirnice imaju sličnu strukturu pa će vjerojatno na njih dobro reagirati, piše Apparently.