Jedan od najutjecajnijih zagovaratelja prehrane po krvnim grupama, Peter J. D'Adamo, ističe kako bi se te metode trebalo držati od najranijih nogu - odnosno od rođenja. Tako je osim plana prehrane za trudnice s krvnim grupama, osmislio i plan dohrane za bebe, ovisno o krvnoj grupi koju posjeduju. Naime, prehrambeni lektini – antinutrijenti, navodno pospješuju sljepljivanje eritrocita ovisno o tipu krvne grupe. Konzumacija namirnica koje sadrže lektine nekompatibilne s određenom krvnom grupom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. Moramo napomenuti kako najnovija istraživanja ne dokazuju vezu između zdravlja i prehrane po krvnim grupama, ali ju niti ne opovrgavaju. U nastavku donosimo koje namirnice bi bebe sa svakom pojedinom grupom trebale konzumirati, a koje izbjegavati. 

shutterstock_228370117.jpg
Shutterstock Prvo voće koje bebe krvne grupe 0 mogu probati su kruške

BEBA KRVNE GRUPE 0

U dobi od šest mjeseci ova beba može početi jesti pahuljice od riže i kašu od heljde. Od povrća, u početku dohrane ovoj će bebi najbolje činiti mrkva, bundeva i slatki krumpir, dok s 12 mjeseci može početi jesti ciklu, brokulu i špinat. Od voća ova beba prvo bi trebala probati breskve, kruške, banane i borovnice, a sa sedam mjeseci može početi i s jabukom. U dobi od devet mjeseci može jesti grožđe. U dobi od šest mjeseci ovoj bebi u prehranu se može uvesti sojino mlijeko i mahune, a sa sedam mjeseci preporučuje se uvođenje boba. Ova beba tofu može početi jesti u dobi od deset do dvanaest mjeseci. D’Adamo tvrdi da beba krvne grupe 0 rižu može jesti kad napuni godinu dana. Već s devet mjeseci može se početi s uvođenjem govedine, puretine i piletine u dohranu bebe. U prvoj godini trebalo bi u potpunosti izbjegavati pahuljice od kukuruza, zobenu kašu, krumpir, avokado, kivi i naranče. Bilo bi dobro izbjeći i sir, kravlje mlijeko, jogurt i svinjetinu.

shutterstock_235852591.jpg
Shutterstock Bilo bi dobro da se u prehranu bebe s krvnom grupom A prvo uvrsti mrkva

BEBA KRVNE GRUPE A

Kada navrši šest mjeseci, beba krvne grupe A može se početi dohranjivati pahuljicama od riže, a u dobi od devet mjeseci može početi jesti zobenu kašu za bebe. Od povrća, s navršenih šest mjeseci bilo bi dobro da se u prehranu uvrsti mrkva i buča, a od sedam mjeseci špinat. S navršenom godinom dana ova beba smije jesti ciklu, brokulu i kukuruz. Prvi okusi voća neka budu od breskve, kruške i borovnice, i to s navršenih šest mjeseci, a u dobi od sedam mjeseci slobodno se u dohranu mogu uvrstiti jabuka, avokado i šljiva, a s devet i kivi. S navršenih šest mjeseci može početi jesti mahune i piti sojino mlijeko, a s navršenih devet mjeseci crni grah, leću i tofu. S uvođenjem riže u prehranu treba pričekati dok beba ne navrši godinu dana, a isto vrijedi i za rižino mlijeko. S mliječnim proizvodima treba pričekati navršenih sedam mjeseci života, kada se u prehranu može uvesti jogurt. Kozji sir i mlijeko mogu se bebi krvne grupe A dati od navršenih deset mjeseci. Piletinu i puretinu beba ove grupe može jesti s navršenih deset mjeseci. U prvih dvanaest mjeseci života ova beba ne bi nikako smjela jesti kupus, krumpir, slatki krumpir, rajčicu, banane, naranče, slanutak, grah plavac, kravlje mlijeko i sir, govedinu, svinjetinu i mesne prerađevine.

shutterstock_2048506868.jpg
Shutterstock Beba krvne grupe B dohranu može početi s bananama

BEBA KRVNE GRUPE B

Dojenče ove krvne grupe s navršenih šest mjeseci može početi jesti rižine pahuljice, a s devet zobenu kašu. Slatki krumpir, mrkva i buča puterica prvo su povrće s kojim može početi dohrana, također u dobi od šest mjeseci, a s navršenih godinu dana može početi jesti ciklu, brokulu, kupus i špinat. Prvo voće za ovu bebu neka bude banana, breskva, borovnice i kruška. Sa sedam mjeseci može jesti jabuku i šljivu, a s navršenih godinu dana ananas, jagode i papaju. Od grahorica prvo treba izabrati mahune, kada beba navrši šest mjeseci. S navršenih dvanaest mjeseci može početi jesti bubrežasti i grah plavac. Rižu i rižino mlijeko u bebinu prehranu treba uvesti s devet mjeseci. Kod bebe s krvnom grupom B treba pričekati sedam mjeseci prije nego što se u prehranu uvrsti jogurt. Zrnati sir i kefir može jesti s devet, a kozji sir, maslac i ricottu s dvanaest mjeseci. S devet mjeseci beba ove krvne grupe treba početi jesti govedinu, janjetinu, puretinu i srnetinu. Beba krvne grupe B prvu godinu života uopće ne bi smjela jesti kukuruz, tikvu, rajčicu, avokado, crni grah, slanutak, leću, sojino mlijeko, tofu i heljdu, sladoled, piletinu i svinjetinu.

shutterstock_244409785.jpg
Shutterstock Prvo voće koje ćete ponuditi bebi s krvnom grupom AB neka budu breskve

BEBA KRVNE GRUPE AB

S navršenih šest mjeseci beba krvne grupe AB može početi jesti pahuljice od riže, a za zobenu kašu treba pričekati navršenih devet mjeseci života. Također sa šest mjeseci može se početi davati mrkva, buča i slatki krumpir. S devet mjeseci na jelovnik stupaju špinat i krumpir. S navršenih godinu dana ova beba smije početi jesti ciklu, brokulu, kupus i rajčicu. Prvo voće koje će ova beba probati neka budu breskve i borovnice s navršenih šest mjeseci. Sa sedam može se početi s jabukom i brusnicama, a u dobi od devet mjeseci beba ove krvne grupe smije jesti grožđe, kivi, šljive i jagode. Kad navrši godinu dana, može jesti i ananas. I beba krvne grupe AB s navršenih šest mjeseci može početi jesti mahune. Mjesec dana kasnije, odnosno sa sedam mjeseci, može konzumirati leću i sojino mlijeko, dok se tofu ne preporučuje prije devet mjeseci. Isto je i s rižom i rižinim mlijekom. Od mliječnih proizvoda za ovu se bebu sa šest navršenih mjeseci preporučuje jogurt, dok s kefirom i zrnatim sirom treba pričekati devet mjeseci. S navršenih godinu dana beba krvne grupe AB može početi jesti kozji sir i ricottu. S devet mjeseci u prehranu se može uvrstiti i janjetina i puretina, a s dvanaest srnetina. U prvih dvanaest mjeseci života beba krvne grupe AB trebala bi u potpunosti izbjegavati gris, artičoke, kukuruz, avokado, bananu, mango, naranče, crni i bubrežasti grah, heljdu, masne sireve, kravlje mlijeko, sladoled, govedinu, piletinu i sve proizvode od svinjetine.