Kad ste prvi put stavili bebu u krevet, možda vam se činilo pomalo čudnim vidjeti je kako leži nasred svog golog madraca. U nekom trenutku možete se početi pitati kada biste trebali uvesti jastuk.

Mala djeca mogu spavati na jastuku nakon navršene dvije godine, ali nije svaki jastuk siguran. Jastuci još uvijek mogu predstavljati rizik od gušenja za malu djecu, stoga je važno odabrati pravi.

"Sva se djeca razvijaju različitom brzinom, a za neka jastuk može predstavljati rizik od gušenja prije druge godine", kaže Po-Chang Hsu, liječnik i stručnjak za medicinski sadržaj u Sleeping Oceanu. "Čak i tada, siguran jastuk za malu djecu mora biti čvršći."

Kada je sigurno da dijete počinje spavati s jastukom?

Mala djeca mogu spavati s jastukom od dvije godine. Iako je rizik od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS ) prošao nakon djetetova prvog rođendana, jastuci se još uvijek smatraju rizikom od gušenja. Ovaj rizik je manji do dobi od 2 godine, ali standardni jastuk za odrasle možda neće biti prikladan.

U ovoj dobi jastuk mora biti malen i čvrst da bi se smatrao sigurnim. "Kada odlučite da je vaše dijete spremno za jastuk, imajte na umu da veliki, mekani jastuci na vašem krevetu vjerojatno neće odgovarati", napominje Harvey Karp, pedijatar i izvršni direktor Happiest Baby. Upamtite također da nema žurbe da svom djetetu date jastuk. Zapravo, što ga dulje nema, to bolje.

"Istina je da većina male djece dobro spava bez jastuka", kaže dr. Karp. "Preporučujem samo korištenje dekice u krevetiću nakon prvog rođendana i pričekajte s jastukom dok vaše dijete ne prijeđe iz kolijevke u krevet. To može biti tek nakon trećeg rođendana ili čak kasnije." Svako dijete je drugačije. Svakako se posavjetujte s pedijatrom ako imate pitanja o tome kada pustiti dijete da spava s jastukom.

Prednosti spavanja s jastukom

Ako spavate s jastukom, vjerojatno vam se sviđa jer podupire vašu kralježnicu, ali mala djeca koja su navikla spavati bez jastuka vjerojatnije će se otkotrljati u položaj na koji su navikla. Jastuk svom mališanu zaista trebate staviti samo ako će mu biti udobnije u krevetu. Mala djeca mogu spavati s jastukom nakon što navrše 2 godine. Međutim, postoje neke važne mjere opreza koje morate imati na umu kada djetetu stavljate jastuk.

Kad je vrijeme za prvi jastuk i kako odabrati najsigurniji jastuk
Shutterstock 

Kakav jastuk odabrati?

Postoji nekoliko razloga zašto biste trebali odabrati mali i čvrsti prvi jastuk za svoje dijete. Prvo, jastuci još uvijek mogu predstavljati rizik od gušenja u ovoj dobi, osobito ako su veliki i mekani. Veliki, mekani jastuci možda neće pružiti odgovarajuću potporu za vrat vašeg mališana. Budući da je tijelo vašeg djeteta još maleno i nerazvijeno, preveliki jastuk može dovesti tijelo u položaj koji opterećuje kralježnicu.

“Debeli jastuk može biti neudoban za mali vrat i kralježnicu vašeg djeteta, koji su još u razvoju”, objašnjava dr. Karp. "Umjesto toga, potražite mali, ravni, čvrsti jastuk koji podupire glavu bez naprezanja vašeg djeteta."

Čuvajte se alergija

Jastuci mogu biti uzrok alergija kod male djece. Ako primijetite puno kihanja ili crvene oči koje svrbe otkad ste mu dali jastuk, to možda nije dobra ideja. Kako biste smanjili simptome alergije uzrokovane jastucima, zamijenite ih nakon godinu ili dvije. Korištenje hipoalergenske navlake preko jastuka također može poslužiti, ali pripazite da dobro pristaje.

"Hipoalergeni modeli uvijek su sigurnija opcija", kaže dr. Hsu. "Također je korisno nabaviti jastuk koji propušta zrak kako bi se poboljšala termoregulacija tijekom spavanja." Roditelji će koristiti jastučnicu od prirodnih materijala, poput pamuka ili bambusa, za bolju prozračnost."

Što kasnije to bolje

Ne morate svom mališanu dati jastuk samo zato što će napuniti 2 godine. Općenito, najsigurnije je čekati s uvođenjem jastuka što duže možete.

"Djeca se često prevrću i okreću u krevetu i mogu završiti tako da pritisnu svoje lice u jastuk, a da se ne mogu okrenuti", primjećuje dr. Hsu. Što je vaše dijete starije i jače, manja je vjerojatnost da će biti zarobljeno u položaju u kojem bi mu jastuk mogao blokirati disanje.

Jastuci također mogu predstavljati nove rizike kako vaša beba raste.

"Davanje jastuka malom djetetu koje još spava u krevetiću također može omogućiti djetetu da koristi jastuk kao način da ulazi u krevetić i izlazi iz njega", kaže dr. Hsu. "To može dovesti do ozljeda."

Izvor: Yumama