U posljednje vrijeme sve se više priča o sleepunderu, novom trendu u kojem djeca odlaze na prespavanac kod prijatelja, ali zapravo kod njih ne prespavaju preko noći. Vjerujemo da zvuči pomalo zbunjujuće, ali postoji razlog zašto je ovaj trend postao popularan.

Druženje i spavanje kod prijatelja većini ljudi bilo je uvijek privlačno u djetinjstvu. Spavanje kod prijatelja značilo je da se mogu još više družiti i bolje upoznati tu osobu, ali ponekad ideja o prespavancu ne ispadne kako bi djeca htjela. Sve je super do trenutka kada djeca trebaju poći na spavanje i počnu im nedostajati roditelji i rutina koju imaju kod kuće. Isto je i s roditeljima.

Sleepunder je postao posebno popularan u Americi te podrazumijeva da se djeca dulje vrijeme druže s prijateljima i rade sve što bi radili na prespavancu. Kada je vrijeme za spavanje, roditelji dolaze po njih i vode ih kući. Osim što ideja o prespavancu ponekad ne ispuni očekivanja, tu je i roditeljska briga koja je ovim trendom znatno umanjena.

Roditelji ne moraju brinuti kako su djeca, tko će ih nadzirati, je li alkohol na mjestu do kojeg ne mogu doći, tko će sve biti u toj kući i slična pitanja koja brinu roditelje.

Naglu popularnost ovog trenda komentirala je i stručnjakinja za roditeljstvo, Erika Souter, koja je istaknula da je do porasta došlo nakon pandemije. Dodala je i da roditelji s djecom mogu osmisliti sigurnosnu riječ koja je poznata samo njima i djeci.

"Vrlo je važno da znaju da imaju izlaz iz situacija. Dogovorite sigurnosnu riječ koju možete koristiti u telefonskom razgovoru s njima, tako da ih možete pokupiti ranije, ako je potrebno", objasnila je u razgovoru za Good Morning America.

izvor: index.hr