Nicanje zubića može biti dosta dug i bolan proces za neke bebe, a samim time i za roditelje koji ne znaju kako im pomoći. Mnogi roditelji stoga kupuju ogrlice od jantara, koje bi trebale ublažiti simptome nicanja zubića, no ono što ne znaju jest da te ogrlice zapravo mogu biti opasne za djecu.

Ove jantarne ogrlice zapravo su male perle napravljene od fosilizirane smole drveća, za koje se vjeruje da kada se nose na koži otpuštaju jantarnu kiselinu koja smanjuje upalu i bol. Iako to nije znanstveno dokazano, mnogi roditelji tvrde da ove ogrlice pomažu njihovoj djeci, no stručnjaci upozoravaju da ih ne smiju koristiti.

Kako ističu stručnjaci, ogrlice i narukvice koje navodno ublažavaju simptome nicanja zubića potencijalno su opasne jer kod djece mlađe od tri godine postoji opasnost od gušenja. Ovaj nakit najčešće se izrađuje od malih perlica koje se mogu odvojiti od niti kako bi ih dijete moglo staviti u usta.

Osim toga, čak i ako se narukvica ili ogrlica ne slomi, dovoljno je mala da je djeca mogu cijelu progutati. Ističu i da su jantarne perle koje se koriste za ovu vrstu ogrlice relativno mekane i da se mogu razbiti u manje komadiće te da su i opasnost od gušenja, prenosi everymum.ie.

Stručnjaci upozoravaju da bebi nikako ne smijete oko vrata stavljati nikakav nakit ili nešto slično.

Što se tiče nicanja zubića, stručnjaci savjetuju da isprobate gelove ili druge provjerene i sigurne metode koje mogu ublažiti simptome.