Procjenjuje se da prije puberteta oko 2% djevojčica ima dijagnozu slijepljenih malih usana, odnosno sinehije labija. Labijalne priraslice nastaju kada se unutarnji kožni nabori (usnice) vulve zalijepe umjesto da ostanu razdvojeni, a mogu se pojaviti već u 3. mjesecu života djevojčice. Iako nije opasna, tu pojavu valja liječiti, jer tako slijepljene usne otežavaju pražnjenje urina, pospješuju nakupljanje nečistoća i time povećavaju izglede za pojavom infekcija spolnog organa i mokraćnih putova.

ŠTO UZROKUJE OVU POJAVU?

Stvarni uzrok priraslica nije u potpunosti poznat, ali bi mogao biti povezan s niskom razinom estrogena kod majke. Uzrok mogu biti i česte iritacije bebine kože, poput pelenskog osipa.

shutterstock_182346260.jpg
Shutterstock Stvarni uzrok priraslica još uvijek nije u potpunosti poznat

KOJI SU SIMPTOMI SINEHIJE LABIJA?

Moguće je da neće uzrokovati simptome u dojenčadi, već će jednostavno pedijatar na sistematskom pregledu primijetiti da su male usne kod bebe slijepljene. Kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati:

  • osjećaj boli u području vagine
  • otežano mokrenje
  • pojava infekcija mokraćnog sustava 
  • iscjedak iz vagine
shutterstock_356589053.jpg
Shutterstock Moguće je da sinehije labija nemaju simptoma, već će ih na pregledu uočiti pedijatar

KAKO SE LIJEČE?

Najbolja terapija je ona najjednostavnija - potrebno je redovito provoditi higijenu, ostavljati dijete što više bez pelena te nakon kupanja pokušati kremicom ili uljima lagano širiti usne kako bi se odvojile. Ne zamijeti li se vrlo brzo lagano poboljšanje, trebalo bi se posavjetovati s pedijatrom. On će najprije pokušati rukama razdvojiti slijepljeno tkivo, a ako ta metoda ne uspije preporučit će mazanje hormonske kreme koja sadrži estrogen. Kremu je potrebno nanositi u tankom sloju u razdoblju od tjedan ili dva. U više od 90% slučajeva usne se korištenjem kreme same odvoje. Ako se to ne dogodi, dječji će kirurg kirurškim putem odvojiti male usne.