Redovito četkanje zubića nužno je za održavanje higijene bebine usne šupljine no potrebno je obratiti pozornost i na nekoliko drugih navika koje značajno utječu na zdravlje zuba. Portal What to expect savjetuje kako sve možete spriječiti nastanak karijesa kod beba i male djece.

Hrana bogata vitaminima i mineralima

Adekvatan unos kalcija, fosfora i ostalih minerala i vitamina kroz pravilnu prehranu, ključan je za održavanje zdravlja usne šupljine. Posebnu pažnju dajte vitaminu C koji čuva zubno meso.

Izbjegavajte često grickanje

Često grickanje može dovesti do bržeg razvoja karijesa jer hrana u ovom slučaju stalno stoji na zubima, a slina je nema vremena očistiti, budući da dijete neprestano gricka. Pobrinite se da dijete ima jednu do dvije užine dnevno i neka to bude svježe voće ili povrće, neki izvor proteina poput grčkog jogurta ili orašastih plodova.

beba jede jogurt.jpg
Shutterstock 

Umjereno sa šećerom

Šećer bi trebalo izbjegavati u potpunosti, a pritom mislimo na kupovni. Domaće kolače zasladite voćem ili suhim voćem, radije koristite med nego šećer i voće koristite kao glavni desert.

Voda je glavno piće

Povremena konzumacija prirodnih cijeđenih sokova neće naštetiti, ali neka glavno piće vašeg djeteta bude voda. Slatka pića mijenjaju kiselinu u djetetovim ustima i tako utječu na razvoj bakterija u usnoj šupljini.

Neka beba jede svojom žlicom

Za karijes su odgovorne određene bakterije koje se nastanjuju u ustima, a lako se prenose slinom. Ove se bakterije hrane šećerom pa stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. Kako biste izbjegli prijenos ovih bakterija, pobrinite se da dijete uvijek jede samo svojom žlicom i pere zube vlastitom četkicom.

Pije se iz čaše, a ne iz boce

Dijete se lako veže za bočicu, u njoj pronalazi utjehu, ali stručnjaci savjetuju da se bebe navikava na čašu odmah od početka dohrane. Boce i kljunašice pogoduju nastanku karijesa.

dijete pije vodu
Shutterstock 

Pranje zubića dva puta dnevno

Kada postane ritual, pranje zubića većini je djece zabava. Od malena djecu navikavajte da nakon buđenja i prije spavanja peru zubiće. u početku ćete to činiti vi, a s vremenom će djeca preuzeti.