Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TREBA LI BEBINU ODJEĆU PRATI ODVOJENO? Stručnjaci imaju podijeljena mišljenja, a sve ovisi o jednom faktoru

Autor Jelena Pervan

Najbolje je testirati sve opcije i vidjeti na koju beba najbolje reagira.

 beba ima stolicu Izvor: Shutterstock

Jedno od pitanja o kojem roditelji, a i stručnjaci često imaju podijeljeno mišljenje je treba li djetetovu odjeću prati odvojeno od odjeće ukućana. Ne postoji jedinstven odgovor budući da je svaka beba, a i svaka obitelj drugačija. Roditeljima se najbolje pokazalo isprobati sve opcije i odabrati onu koja im najviše odgovara.

Pazite s čim kombinirate bebinu robu

Imunološki sustav beba još je u razvoju pa su osjetljivije na bakterije, gljivice i viruse koji se lako mogu prenijeti i odjećom. Prije nego beba dođe iz rodilišta, pobrinite se da je sva njezina roba oprana, opeglana i spremljena na mjesto gdje će biti u minimalnom doticaju s prašinom.

Stručnjaci su nesuglasni oko toga treba li bebinu robu prati odvojeno od robe ostalih ukućana, ali ono s čim se slažu jest da je ne smijete prati s komadima odjeće koji mogu biti potencijalno toksični za bebu. To uključuje krpe koje koristite u pranju kupaonice ili kuhinje te radnu odjeću koja je bila u doticaju s opasnim kemikalijama.

Svaka odjeća na etiketi ima propisanu temperaturu pranja i najbolje je slijediti upute kako je ne biste uništili u pranju, no u pravilu nema potrebe za pranjem bebine robe na 90 stupnjeva, već je optimalno prati na 60 ili 40 ako je manje zaprljana. Kao i ostalu odjeću, bebinu robu odvajajte po bojama.

 Platnene pelene.jpg Izvor: Shutterstock

Izbjegavajte omekšivač za rublje

Ako perete svu odjeću zajedno, pripazite da deterdžent ima što manje kemikalija, a po mogućnosti se prebacite na neki potpuno siguran i ekološki prihvatljiv. Nemojte koristiti omekšivač ako je bebina roba u mašini, a ako ga ipak koristite, bebinu robu isperite dvaput.

Umjesto omekšivača možete u perilicu staviti i malo bijelog alkoholnog octa prije ispiranja jer će on omekšati rublje, ali i dodatno dezinficirati tkaninu.

Ako primijetite da beba razvija određene alergijske reakcije, napravite test i neko vrijeme perite bebinu robu samu u mašini pa ćete vidjeti je li do toga ili do nepodnošenja deterdženta.
Ono što se svakako preporučuje prati odvojeno i na većoj temperaturi jesu platnene pelene.

Možda će vas zanimati

Najnovije