Osmogodišnja djevojčica dolazi na hitnu sa simptomima koje njezini roditelji misle da je crijevna viroza, a zatim je hitno odvedena na operaciju nakon što su rendgenske snimke pokazale da je progutala tri sićušna magneta. Dijete koje je tek prohodalo jede magnete koji izgledaju poput slatkiša i mora na operaciju na kojoj joj se ukloni dio crijeva.

To su priče koje tjeraju strah u kosti roditeljima, ali su sve česšće, kaže Julie Brown, dr. med., suvoditeljica istraživanja pedijatrijske hitne medicine u Seattleu. Liječi djecu u odjelu hitne pomoći za djecu u Seattleu i viđa sve više slučajeva u kojima djeca slučajno progutaju magnete ili ih umetnu u nos, uši ili druge otvore, s potencijalno opasnim posljedicama po život.

U studiji objavljenoj 6. kolovoza u Annals of Emergency Medicine, objavili su da je od 2002. do 2011. došlo do značajnog porasta djece koja su dobila hitnu pomoć nakon što su slučajno unijeli magnete u svoja tijela, što ukazuje da ozljede uzrokovane magnetima sve su veći javnozdravstveni problem djece.

Sićušni, iznimno jaki magneti koriste se u svemu, od vlakića do kopči za nakit, do stolnih igračaka za odrasle.

"Ovi se magneti čine bezopasni, ali predstavljaju nevjerojatnu opasnost za djecu i moramo bolje regulirati njihovo djelovanje kako ne bi dospjeli u dječje ruke", rekla je Brown, koautorica istraživanja s Jonathanom Silvermanom, dr. med., Beth Ebel, dr. med. i drugim kolegama s Dječjeg istraživačkog instituta u Seattleu i Sveučilišta Washington.

Opasni predmeti koje djeca često progutaju, a ima ih svaki dom
Shutterstock 

Gutanje magneta češće je kod male djece

Istraživači su pregledali evidenciju posjeta odjelima hitne pomoći u 100 bolnica diljem zemlje, koristeći podatke prikupljene od strane američkog Nacionalnog elektroničkog sustava za nadzor ozljeda. Između 2002. i 2011. otkrili su 893 slučaja u kojima su djeca mlađa od 21 godine otišla na hitnu s ozljedama uzrokovanim magnetom koje su zahvatile usta, nos, uši ili druge otvore. Na nacionalnoj razini to iznosi otprilike 22 581 posjeta hitnoj službi vezanih uz magnet tijekom razdoblja od 10 godina.

Većina slučajeva koje su istraživači pregledali - 74 posto - uključivala je magnete u probavnom traktu. Učestalost gutanja ovih magneta porasla je s 0,57 slučajeva na 100 000 djece godišnje 2002. i 2003. na 3,06 slučajeva na 100 000 djece godišnje 2010. i 2011. godine.

"Gutanje je najčešće uključivalo malu djecu, a obično se događalo u djetetovom domu. Lako im se izgubiti u tepihu ili pasti na mjesta gdje ih mala djeca mogu pronaći i pojesti", rekla je Brown.

Posebno je opasno gutanje više magneta

Sva djeca koja progutaju više od jednog magneta izložena su riziku od komplikacija i potrebno ih je pažljivo pratiti. Opasnost je najveća kada se magneti progutaju u različito vrijeme, jer mogu odvojeno putovati kroz probavni sustav i završiti u različitim petljama tkiva. Kada se privlače između petlji crijeva, magneti mogu brzo erodirati kroz stijenke crijeva, uzrokujući potencijalno po život opasne ozljede i infekcije. U nekim slučajevima kirurzi moraju ukloniti dijelove crijeva i umetnuti drenaže za liječenje infekcija.

Dodatno istraživanje na 56 djece koja su progutala magnet između 2002. i 2012., otkrilo je da je više od polovice od 32 djece s višestrukim gutanjem magneta zahtijevalo zahvat. Dok je 44 posto djece izbacilo magnete uz pomno praćenje i lijekove, 25 posto je zahtijevalo endoskopiju za njihovo uklanjanje, a 31 posto je zahtijevao operaciju. U posljednje tri godine istraživanja (2010.-2012.) bilo je sve većeg broja gutanja višestrukih magneta, što odgovara porastu gutanja malih magneta.

Tinejdžeri u opasnosti

Djeca su umetala magnete kroz nos u 21 posto slučajeva koje su istraživači pregledali. To je bilo najčešće među djecom u predpubertetu i tinejdžerima, koji ponekad koriste magnete za oponašanje piercinga u nosu. Tinejdžeri koji su progutali magnete prijavili su da su ih slučajno progutali nakon što su ih zalijepili za svoje proteze za zube ili ih upotrijebili za oponašanje piercinga na jeziku, usnama i obrazima.

Savjeti za roditelje kako zaštititi djecu od magneta

  • Pregledajte magnete u svom domu. Mali, jaki magneti koriste se u uobičajenim predmetima kao što su setovi igračaka, magneti za hladnjake i oglasne ploče te kopče za nakit.
  • Naučite djecu da ne stavljaju magnete u ili blizu usta.
  • Male magnete držite izvan dohvata djece i djece s poteškoćama u razvoju ili autizmom.
  • Savjetujte svoje tinejdžere o opasnostima korištenja magneta za oponašanje piercinga.
  • Ako mislite da je dijete progutalo magnet, odmah ga odvedite liječniku ili hitnoj službi.