1. Ako ne držite, odnosno ne dojite bebu tijekom prvih nekoliko sati nakon porođaja, neće se vezati za vas na odgovarajući način

Zaboravite grižnju savjesti! Iako su istraživanja pokazala da je prvih nekoliko sati bebina života veoma važno za uspostavljanje veze s majkom, to nije presudno – što se pokazalo u slučaju žena koje su imale carski rez ili rodile bebe kojima je bila potrebna hitna medicinska intervencija. Odnos pun ljubavi tijekom djetetova života sasvim će sigurno nadoknaditi tih nekoliko sati, dana ili tjedana razdvojenosti na samom početku.

2. Beba se mora kupati svakodnevno

Takav stav opovrgavaju najnovije preporuke stručnjaka. Činjenica je da kupanje isušuje osjetljivu bebinu kožu, pa može postati suha i nadražena. Ono također skida zaštitni površinski sloj, te je koža podložnija raznim promjenama, pa i infekcijama, a poslije i pojavi alergija.

Dijete možete temeljito okupati dva-tri puta tjedno, uz dodatak blagog sredstva za higijenu (pH neutralnog i hipoalergenog). Međutim, svakodnevno morate čistiti pelensko područje i vrat (osobito ispod brade i iza ušiju), kao i kožne nabore i pregibe, posebno pazuha i prepone. Dovoljno ih je nježno brisati gazom, blazinicama, ručnikom ili frotirskom rukavicom namočenom u toplu vodu.

Savjet + Ako je svakodnevno kupanje dio vaše uobičajene rutine, važno je da bebinu kožu nakon toga hidratizirate. Ako beba uživa dok se kupa, omogućite joj da se svake večeri brčka, samo preskočite sapun ili šampon. Što je beba starija, vrijeme boravka u kadici može biti dulje, ali ne bi trebalo trajati više od 10-15 minuta.

3. Poželjno je da beba ima barem jednu stolicu dnevno

To ne mora biti tako, osobito ako je beba hranjena majčinim mlijekom. Roditelje zbunjuje to što dojenčad može imati od jedne do nekoliko stolica dnevno – obično od dvije do četiri, ali katkad i do osam, odnosno nakon svakog podoja. Međutim, sasvim zdrave bebe mogu imati i samo jednu stolicu u nekoliko dana: svaka tri-četiri dana, pa i pet-šest dana. Naime, kako bebina crijeva sazrijevaju, ona je u stanju potpunije probaviti majčino mlijeko, a količina “otpada” koji proizvodi prirodno se smanjuje. Takav obrazac često počinje kad beba napuni šest tjedana, a može se nastaviti sve do uvođenja čvrste hrane. Tada se mijenja izgled, pa i učestalost stolice. Kod beba koje su hranjene adaptiranim mlijekom, broj stolica u prosjeku je od jedne do četiri dnevno.

Savjet + Ako vam se čini da se beba osjeća veoma nelagodno tijekom izbacivanja stolice, ako su stolice vrlo tvrde i rijetke ili ako uočite krv u peleni, konzultirajte se s pedijatrom.

4. Važno je da beba pije vodu ako je vruće

Voda se može ponuditi bebi, ali je majčino mlijeko dovoljno za hidriranost organizma.

5. Izbijanje zuba može izazvati povišenu temperaturu

Najveća opasnost prijeti od zabluda zbog kojih se ignorira određeni problem. Naime, povišena tjelesna temperatura kod beba često se pripisuje rastu zubića. To može biti točno – beba čak može dobiti proljev – ali i ne mora. Uostalom, ni pojedine studije nisu dokazale povezanost između povišene temperature i rasta zuba. Zbog toga roditelji moraju provjeriti o čemu je riječ. Veoma je važno da se u slučaju povišene temperature potraži liječnička pomoć kako bi se utvrdilo je li nešto drugo eventualni uzrok njezinu naglom porastu.

6. Bebe koje ranije dostignu određene razvojne prekretnice, bolje se razvijaju i u starijem uzrastu

Kako pokazuju istraživanja, to uopće nije pravilo. Ako beba progovori ili prohoda prije nego što je uobičajeno, odnosno prije svojih vršnjaka – to ima malen ili nikakav utjecaj na njezin kasniji razvoj i svladavanje određenih vještina. Mnogi roditelji podržavaju ideju o “darovitosti” od rođenja, ali to nije potkrijepljeno znanstvenim dokazima. U stvari, u nekim slučajevima rana “postignuća” mogu upućivati na potencijalni problem - primjerice ako beba pokazuje sklonost lijevoj ili desnoj ruci prije navršenih 18 mjeseci. Naime, do tog doba mališani bi se trebali koristiti objema rukama podjednako. Dosljedna uporaba samo jedne ruke učvršćuje se tek oko treće ili četvrte godine života.

7. Hodalica je siguran način da beba ranije prohoda

Nekada je bila obavezan rekvizit u bebinu odrastanju, ali je već odavno preporuka stručnjaka da se izbaci iz uporabe. Prije svega, istraživanja upućuju na to da stavljanje bebe u hodalicu može odgoditi njezinu sposobnost za samostalno prohodavanje, ali i da uzrokuje deformaciju stopala jer se neravnomjerno razvijaju mišići i ligamenti. Umjesto prednosti, ona zapravo donosi opasnost. Osim što se lako može prevrnuti, beba također brzo i neočekivano može stići do stubišta, čak i kada je pod roditeljskim nadzorom.

Savjet + Najbolji način za poticanje hodanja jest omogućiti bebi da se − kad ona za to bude spremna − hvata za komade namještaja i lagano ide od jednog do drugog.

8. Zaštitni jastuci oko krevetića jamstvo su sigurnosti i dobra zaštita bebine glavice dok spava

Daleko od toga. Mnogi roditelji postavljaju specijalne jastuke kao štitnike (odbojnike) oko bebina krevetića vjerujući da tako povećavaju njezinu sigurnost jer onemogućuju da udari glavom i ozlijedi se. Međutim, činjenica je da beba nema dovoljno snage da bi takav udarac mogao uzrokovati ozbiljnije ozljede. Stručnjaci preporučuju da se iz krevetića i oko njega ukloni sve što je suvišno, jer bi to moglo ugroziti bebu. Najveća opasnost prijeti od gušenja ili sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) zbog jastuka sa strane – koji mogu ograničiti disanje ako su preblizu bebinu nosu ili ustima. Nekadašnji problem s previše razmaknutim šipkama krevetića danas je prevladan, budući da je standard proizvodnje takav da bebina glava ne može upasti između njih. Rizik od gušenja veći je ako je beba mlađeg uzrasta i ne može se samostalno odmaknuti od potencijalne opasnosti.

Savjet + Za roditelje koji strahuju da će beba provući ruke ili noge kroz ogradu krevetića i tako ih zaglaviti, rješenje su specijalne obloge za stranice, koje propuštaju više zraka.

9. Beba najbolje spava u sobi koja je tiha i zamračena

To je individualno. Dok nekim bebama takvi uvjeti odgovaraju, ima i onih kojima svjetlo ili buka u pozadini ne smetaju.

Uostalom, ako se vaš mališan navikne na aktivnosti oko sebe dok spava, bit će spremniji odrijemati u različitim situacijama, što će vam u velikoj mjeri olakšati svakodnevicu.

10. Mala količina majčina mlijeka pomaže u liječenju infekcije bebina uha

Majčino je mlijeko svakako najbolja moguća hrana za bebu, ali liječenje njime neće biti od pomoći, a može izazvati i novu infekciju. Naime, iako se u majčinu mlijeku nalaze neka antitijela koja su korisna za bebin organizam, u njemu također ima šećera, koji je pogodan za rast i razvoj bakterija.

Tekst: Snježana Damnjanović Mitić

Foto: Thinkstock