Bebama je potrebno mnogo nutrijenata. Ipak, u te male trbuhe ne treba stavljati prazne kalorije, već vitamine i minerale koji su neophodni za pravilan rast i razvoj.
Ovo su namirnice koje ne biste trebali davati bebama.

1. Opasna hrana
Tvrda, loptasta, ljepljiva hrana, koja potencijalno može dovesti do gušenja, ne bi trebala biti dio bebina jelovnika. Na primjer, grožđe jest zdravo, ali zbog oblika može biti vrlo opasno za bebu.

2. Brza i obrađena hrana
Brza i obrađena hrana je često puna masti, loših šećera, soli, kalorija, a zapravo u sebi gotovo da ne sadrži zdrave nutrijente. Ništa od toga ne bi trebalo biti dio bebine prehrane.
Što je više hrana obrađena i promijenjena u odnosu na svoju osnovu, znači da je manje kvalitetna.

3. Sokovi
Mnogi roditelji bebama često daju sokove, što se ne preporučuje. Svi znamo da gazirano nije nimalo zdravo, ali ne preporučuju se ni voćni sokovi zbog velike količine šećera, što može dovesti i do problema sa zubima. Ovako zaslađeni napici nisu preporučljivi djeci mlađoj od 24 meseca.

A što je sa svježe cijeđenim sokovima? Oni svakako u sebi sadrže vitamine, pogotovo sokovi pripremljeni hladnim prešanjem, ali ipak je bolja varijanta cijela voćka. Cijeđenjem se gubi velika količina vlakana, a u velikim količinama sokovi mogu prouzročiti i proljev.

Do šestog mjeseca, bebama se preporučuje samo mlijeko, a potom se može davati i voda, ako je beba želi piti, a tek nakon 12 mjeseci može se pšočeti i s kravljim mlijekom. Ovisi o tome dojite li dijete i koliko ga često dojite.