Pitanje i nije tako nelogično, ako mlijeko računamo kao djetetovu hranu. A nakon obroka treba nešto popiti! No, majčino mlijeko zadovoljava  sve djetetove potrebe, i za za hranom i za tekućinom, u prvih četiri do šest mjeseci. Zato u prvih nekoliko mjeseci djetetu nije potrebno davati dodatnu tekućinu.

Iznimka mogu biti vrlo topli dani, kad beba gubi dosta tekućine putem kože, kao i hranjenje na bočicu. Naime, adaptirana mlijeka su kalorijski jača i zasitnija te često sadržavaju nešto više minerala od majčina mlijeka. Minerali, pak, mogu izazvati žeđ. Zato bebi koju hranite na bočicu, možete katkad ponuditi i malo vode, ali obavezno tek nakon obroka.

Tekućina tek kad započnete s dohranom

Kad krene dohrana, uvodi se i dodatno piće. Ponudite djetetu tekućinu uz svaki kašasti obrok. Ako ste djetetu kašicom zamijenili dva mliječna obroka, ono će kroz mlijeko još uvijek dobivati dovoljno tekućine, no pomalo počnite stvarati naviku pijenja, prvenstveno vode. Dijete bi u ovom razdoblju trebalo popiti do 200 mlililitara tekućine dnevno.

Što više obroka kašice uvodite i obroci mlijeka se smanjuju, to djetetu treba više dodatne tekućine. Dijete koje ima tri obroka kašice na dan trebalo bi popiti najmanje 400 mililitra tekućine na dan.

Što bi beba trebala piti?

Pripazite kod odabira pića da je što sličnije prirodnim napitcima i ne sadržava šećer.Voda je zato najbolje što dijete može piti i ako mu je od početka ponudite, ono će se naviknuti na vodu kao najbolju tekućinu za žeđ.

Voda iz slavine – Iako je voda iz slavine čista i sigurna, najbolje je do djetetovog šestog mjeseca prokuhati je (ili koristiti filtriranu) jer se na taj način mogu ubiti bakterije i bolesti koje se možda nalaze negdje u cijevima vodovoda ili na slavini. Kad jednom prijeđete na vodu iz slavine, pustite je neko vrijeme da curi i ponudite djetetu samo hladnu vodu.

Nezaslađeni čaj - Želite li djetetu malo promijeniti napitak ili ono ne želi piti vodu, ponudite mu voćne čajeve. Kupite čajeve za bebe koji su iz kontroliranog uzgoja i nisu zaslađeni. Druge ljekovite čajeve koristite samo u slučaju problema, primjerice kod napuhavanja čaj od komorača, ali inače ih ne dajte u svakodnevnoj prehrani. Ne koristite instant čajeve jer obično sadržavaju dodane šećere.

Čisti sokovi - Sokovi nisu primjereno piće za bebe. Sadržavaju visoke razine šećera, bogati su kalorijama i pospješuju razvoj karijesa čak i kad zubići još nisu izašli. Isto vrijedi i za sok od mrkve. Na kraju nastradati može i bebina probava. Zato dajte sokove djetetu samo razrijeđene s vodom i promatrajte ih više kao slatkiš, a manje kao svakodnevni napitak.

*Sadržaj nastao u suradnji s BIPO klubom.  U travnju svi članovi Bipo kluba ostvaruju 20% popusta na Nestle proizvode za bebe.

Tekst: Roditelji.hr

Fotografije: Shutterstock