U ovo vrijeme pojačane ugroze našeg zdravlja, kada nam prijeti koronavirus, koji infektira tijelo munjevito brzo, snažan imunitet važniji je nego ikada prije. Hrana kao najveći saveznik zdravlja, postaje još učinkovitije sredstvo ...
Željezo je
potrebno za učenje, kalcij i vitamin D za razvoj kostiju, vitamin B12 za snažnu
krv, dok vitamin C pomaže osnažiti imunosni sustav. Četvrtina šalice povrća
(kuhanog ili sirovog) i isto toliko voća i tako pet puta u danu – općenita je
preporuka za djecu trogodišnjake. Naravno, kako rastu, ta se količina, kao i ukupni
kalorijski dnevni unos, trebaju povećavati, no i dalje vrijedi zlatno pravilo uravnotežene
prehrane – pet obroka voća i povrća
dnevno. No koje je povrće i voće ipak malo bolje od ostalog, tj. kojim biste
namirnicama trebali dati prednost?Špinat (i općenito zeleno lisnato povrće)
Špinat je odličan izvor željeza, folne kiseline i vitamina A,
a dobar je i za zdravlje mozga. Sadrži i kalcij, magnezij, kalij, vlakna i
čitav niz drugih hranjivih sastojaka koji dobro djeluju na tijelo. Američka
akademija za pedijatriju (AAP) predlaže kuhanje na pari ili pire od špinata kao
zdravi prilog.Slatki krumpir
Slatki krumpir biznimno je bogat vitaminom A, ali i vlaknima, zbog čega ima najveće blagotvorno djelovanje na probavni sustav. U ovoj situaciji, kada se djeca manje kreću i više borave kod kuće (a time i više grickaju slatkiše i druge manje vrijedne namirnice), batat će pomoći funkcioniranju probavnog sustava. Kako obiluje manganom, koji je važan za metabolizam ugljkohidrata, bit će blagotvoran i u slučaju da zbog kućne izolacije i "viška" vremena, češće pravite i jedete kolače. Uz slatki krumpir postići ćete izvrstan balans.
Brokula
Brokula sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza, koji su važni za snažan imunitet. Pirjajte ju dok sasvim ne omekša, tako da ju dijete lakše pojede, ili od nje skuhajte gustu juhu – na taj način mnogoj je djeci najprihvatljivija. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor
Bobičasto voće
Ovo voće bogat je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Glavni pozitivni učinci na zdravlje čovjeka vezani su uz iznimna antioksidativna i protuupalna svojstva. Odlično je i da zadovolji slatke apetite vaših mališana, a dobra je vijest da ga većina djece voli.
Ostale zdrave opcije, prema AAP-u, uključuju jabuke, banane, kruške i breskve; naranče, avokado i pire od graška. Imajte na umu i da je "cijelo" voće općenito poželjnije od voćnog soka. Ne preporučuje se davati im kupovne sokove, koji su prepuni šećera.
Evo i nekih savjeta kako kod djece stvoriti naviku jedenja zdravih namirnica.
Modelirajte zdrave navike sami: ako vas dijete vidi kako
uživate u voću i povrću, možda će slijediti vaš primjer. Jako je važno od
najranijih dana nuditi zdrave okuse, jer će im se nepce naviknuti.Ponudite novu hranu uz hranu koju već vole: uvođenje nekoliko novih namirnica odjednom, posebice ako im one baš n eodgovaraju, može biti kontraproduktivno.
Budite kreativni: voće i povrće djeci mogu biti privlačniji ako dolaze u zabavnim oblicima i bojama.
Ako na početku ne uspijete, pokušajte ponovno, jer jedan dan dijete nešto možda neće ni probati, a već idući će vas iznenaditi reakcijom. Ne odbacujte neku namirnicu samo zato što ju jemališan jednom odbio pojesti.
Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia i Instagram