Željezo je potrebno za učenje, kalcij i vitamin D za razvoj kostiju, vitamin B12 za snažnu krv, dok vitamin C pomaže osnažiti imunosni sustav.Četvrtina šalice povrća (kuhanog ili sirovog) i isto toliko voća i tako pet puta u danu – općenita je preporuka za djecu trogodišnjake. Naravno, kako rastu, ta se količina, kao i ukupni kalorijski dnevni unos, trebaju povećavati, no i dalje vrijedi zlatno pravilo uravnotežene prehrane  – pet obroka voća i povrća dnevno. No koje je povrće i voće ipak malo bolje od ostalog, tj. kojim biste namirnicama trebali dati prednost?

Špinat (i općenito zeleno lisnato povrće)

profimedia-0240152987.jpeg
Profimedia 

Špinat je odličan izvor željeza, folne kiseline i vitamina A, a dobar je i za zdravlje mozga. Sadrži i kalcij, magnezij, kalij, vlakna i čitav niz drugih hranjivih sastojaka koji dobro djeluju na tijelo. Američka akademija za pedijatriju (AAP) predlaže kuhanje na pari ili pire od špinata kao zdravi prilog.

Slatki krumpir

profimedia-0377245135.jpeg
Profimedia 

Slatki krumpir biznimno je bogat vitaminom A, ali i vlaknima, zbog čega ima najveće blagotvorno djelovanje na probavni sustav. U ovoj situaciji, kada se djeca manje kreću i više borave kod kuće (a time i više grickaju slatkiše i druge manje vrijedne namirnice), batat će pomoći funkcioniranju probavnog sustava. Kako obiluje manganom, koji je važan za metabolizam ugljkohidrata, bit će blagotvoran i u slučaju da zbog kućne izolacije i "viška" vremena, češće pravite i jedete kolače. Uz slatki krumpir postići ćete izvrstan balans.

Brokula

profimedia-0242812873.jpeg
Profimedia 

Brokula sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza, koji su važni za snažan imunitet. Pirjajte ju dok sasvim ne omekša, tako da ju dijete lakše pojede, ili od nje skuhajte gustu juhu – na taj način mnogoj je djeci najprihvatljivija. Brokula je bogata vlaknima, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor.

Bobičasto voće

profimedia-0454757213.jpeg
Profimedia 

Ovo voće bogat je izvor vitamina, minerala i prehrambenih vlakana. Glavni pozitivni učinci na zdravlje čovjeka vezani su uz iznimna antioksidativna i protuupalna svojstva. Odlično je i da zadovolji slatke apetite vaših mališana, a dobra je vijest da ga većina djece voli.

Ostale zdrave opcije, prema AAP-u, uključuju jabuke, banane, kruške i breskve; naranče, avokado i pire od graška. Imajte na umu i da je "cijelo" voće općenito poželjnije od voćnog soka. Ne preporučuje se davati im kupovne sokove, koji su prepuni šećera.