Stručnjaci često naglašavaju da je za djecu, kao i za odrasle najvažnija uravnotežena prehrana temeljena na sezonskim namirnicama.
Godišnje doba jesen donosi mnoge plodove, jabuke, kruške, grožđe, gljive, a neokrunjeni kraljevi su bundeva i kesten. "Bundeva ima veliku nutritivnu vrijednost, nevjerojatno je svestrana namirnica i može se dodati različitim jelima", kaže Amy Kimberlain, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku za portal Countryliving.com.
1. Bundeva je bogata nutrijentima
"To je nevjerojatno hranjiva namirnica koja nas opskrbljuje visokim razinama vitamina i minerala kao što su vitamini A, C i E", kaže Kimberlain. "Uvođenje bundeve u prehranu pruža nutritivne prednosti, a bez masti je, s 2 grama proteina i 3 grama vlakana. A jedna šalica kuhane bundeve ima samo 49 kalorija."
2. Bundeva poboljšava imunitet
Bundeva osigurava 245 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina A, koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, kaže Kimberlain. Također se može pohvaliti s 19 posto dnevnih potreba za vitaminom C, koji pomaže imunološkim stanicama i da rane brže zacjeljuju.
3. Bundeva je dobra za zdravlje oči
Bundeva također sadrži visoku razinu beta karotena, koji ovoj zimskoj tikvi daje prekrasnu jarko narančastu boju. U kliničkom ispitivanju američkog Nacionalnog instituta za oči, visoke doze vitamina C, E i beta karotena smanjuju rizik od progresije makularne degeneracije povezane sa starenjem. Iako nisu posebno proučavali bundevu, bundeva sadrži sve te hranjive tvari pa je ima smisla dodati je u svoju prehranu, kaže Kimberlain.
Kako uvesti bundevu u prehranu?
Kolači s bundevom zapravo vam neće donijeti puno zdravstvenih prednosti. Radije je uključite u više obroka za ručak i večeru, uključujući juhe, variva, rižota, tjesteninu ili kao samostalan prilog. Pire od bundeve možete umiješati u zobene pahuljice ili grčki jogurt s cimetom i muškatnim oraščićem za zdrav doručak. Od bundeve možete pripremati i kašice za bebe.
Recept za palačinke od bundeve
Donosimo vam i ukusan recept za palačinke s portala Childrens.
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 2 jaja
- ½ šalice mlijeka
- 1 šalica pirea od bundeve
- 1 žlica meda
- ¾ šalice integralnog pšeničnog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 1 žlica ulja
Priprema:
Izgnječite zrele banane dok smjesa ne bude bez grudica. Dodajte jaja i miksajte do glatke smjese. Dodajte mlijeko, pire od bundeve i med i promiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i cimet. Promiješajte da se sjedini.
U tavu stavite žlicu ulja i zagrijavajte na srednjoj vatri minutu. Ulijte tijesto u tavu za svaku palačinku. Pecite dok palačinka ne nabubri i dok se rubovi ne osuše. Okrenite i pecite dok lagano ne porumeni s obje strane.
Muffini s bundevom i čokoladom
Sastojci:
- 250 g bundeve narezane na kocke
- 160 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice đumbira u prahu
- malo klinčića u prahu
- 120 g maslaca
- 80 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 120 g čokolade u komadićima
- 150 g crne čokolade
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite bundevu oko 30 minuta dok ne omekša. Pečenu bundevu izmiksajte u pire.
- Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.
- U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine te sve promiješajte.
- U drugoj posudi izmiksajte omekšali maslac sa smeđim šećerom dok ne postane pjenast.
- Dodajte jaja i ponovno miksajte. Na kraju dodajte izmiksanu bundevu.
- Pomiješajte mokru sa suhom smjesom, umiješajte komadiće čokolade i ulijte smjesu u oblike za muffine.
- Muffine pecite u pećnici oko 16 do 20 minuta. Pečene muffine izvadite iz oblika i ostavite na kuhinjskoj rešetci da se ohlade.
- Otopite čokoladu na vodenoj kupelji i ukrasite muffine.