NAJPOPULARNIJA ROĐENDANSKA TORTA U JUGOSLAVIJI: Danas je zaboravljena, iako je jako kremasta i lagana za izradu

Krasila je gotova sva rođendanska slavlja, djeca su ju obožavala, a najveća joj je prednost što se ne peče i gotova je za svega 45 minuta

Shutterstock Pijesak torta je bila najpopularnija rođendanska torta u Jugoslaviji

Pijesak torta je jedan od najpoznatijih kolača bez pečenja, a ova kremasta kombinacija s keksima, kokosom i orasima bila je jedna od omiljenih poslastica u bivšoj državi i posebno su je voljela djeca. U nastavku donosimo recept koji smo preuzeli sa stranice Skuhaj.hr.

Shutterstock  Pijesak torta godinama se spravljala u bivšoj državi

SASTOJCI:


• 1 litra mlijeka
• 130 g šećera
• 4 pudinga od vanilije
• 200g maslaca sobne temperature
• 120 g šećera u prahu
• 150 g mljevenog keksa
• 120 g kokosa
• 170 g mljevenih oraha


Za glazuru:

• 50 g mliječne čokolade
• 50 g tamne čokolade
• 100 ml slatkog vrhnja

PRIPREMA:


U 250 ml mlijeka umiješajte pudinge, a ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kad mlijeko prokuha dodajte smjesu od pudinga, promiješajte i kuhajte dok još jednom ne provrije. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smjesu za puding. Sve dobro izmiksajte i kremu podijelite na tri dijela.
U jednu kremu dodajte mljevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu s keksima, pa s kokosom i na kraju kremu od oraha. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Napravite glazuru tako što ćete čokolade i vrhnje miješati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko kreme i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stisne.

Shutterstock  Jedan od prepoznatljivih sastojaka su i mljeveni orasi