Možda mislite da je teško pripremiti focacciju. Nije, uopće. Iako je riječ o dizanome tijestu, priprema je lagana i ne zahtijeva da tijesto mijesite po nekoliko puta. Prednost ovoga jela je da focacciu možete urediti raznim okusima, jednom kada ste svladali pripremu tijesta.
Nama je pala napamet verzija s namirnicama koje smo imali u frižideru i smočnici, a to su jedan avokado, malo pancete i cherry rajčice. Pokazalo se da avokado baš odlično pristaje u ovu kombinaciju, a iz drugog pokušaja dodali smo i sezam - i doživjeli pravo čudo okusa. Poigrajte se malo, a potom će u ovoj focacciji uživati i mali i veliki sladokusci.
Sastojci
- 350 g glatkoga brašna
- kvasac
- 5 žlica maslinova ulja
- žličica soli
- 1/2 žličice šećera
- 2,5 dcl tople vode
- avokado
- 8 - 10 cherry rajčica
- ružmarin
- krupna morska sol
- panceta
- 2 žlice sezama
Priprema
U posudu uspite brašno, dodajte sol, šećer i kvasac. Sve suhe sastojke dobro promiješajte. U 2,5 dcl tople vode dodajte 5 žlica maslinova ulja i postupno ulijte u suhe sastojke. Prvo miješajte kuhačom, a kada smjesa poprimi gustoću za dorađivanje rukama, kratko je umijesite. Tijesto izbacite na radnu plohu, poklopite plastičnom zdjelom i pustite da se diže 10-ak minuta.
Nauljite lim za pečenje i tijesto u tankom sloju prstima 'razvucite' po njemu. Pokrijte papirom za pečenje i ostavite još 20-ak minuta da se 'diže'.
Dok se tijesto 'diže', narežite avokado i cherry rajčice na ploške i stavite u istu zdjelu, začinite solju, paprom i bosiljkom.
Prstima načinite udubine u tijestu i po njemu rasporedite začinjene cherry rajčice i avokado. Slaninu narežite na tanke ploške pa i nju rasporedite po focacciji. Pokapajte sve maslinovim uljem i pospite sezamom.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i focaccu pecite 25 do 30 minuta.