POMFRIT OD BUNDEVE: Hranjivi plodovi jeseni pripremljeni na zdravi način

Vrijeme je bundeva pa evo ideje kako je pripremiti da ovim jesenskim zalogajima ne može baš nitko odoljeti

Shutterstock

Bundeve su pravi plodovi jeseni, a nutritivno su bogat obrok. Donosimo recept za zdravi pomfrit od bundeve, a naš odabir je butternot bundeva. Ova vrsta bundeve dobar je izvor kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora te vitamina A, E, C i B kompleksa. Butternut tikva je izvrsna za srce, probavu i imunitet.

Shutterstock 

Koji su benefiti od konzumiranja butternot tikve na ljudski organizam?

  • spušta i regulira krvni tlak
  • prevenira astmu
  • smanjuje rizik od nastanka raka
  • regulira razinu šećera u krvi
  • pomaže zdravlju kose i kože
  • poboljšava rad imuniteta
  • poboljšava probavu

Sastojci

1 srednje velika butternot bundeva

3 žlice maslinova ulja

žličica soli

češnjak u granulama

žličica korijandra

žličica vlasca

šaka lješnjaka 

3 žlice sezama

maslinovo ulje

Priprema

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

U tavi tostirajte lješnjake i sezam pa ih potom sameljite, možete ih usitniti i u blednedru, ako ga imate. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, usitnjene lješnjake i sezam, sol, češnjak u granulama, korijandar, vlasac.

Bundevu ogulite i narežite na prutiće. Sve prutiće stavite u veću zdjelu i pomiješajte sa smjesom začina. Utrljajte u prutiće začine dok se ne sljube.

Na pleh za pečenje stavite narezane i začinjene prutiće pa pecite u pećnici 35 do 40 minuta. Tijekom pečenja možete ih okrenuti.

I, to je to. Uživajte!