Bundeve su pravi plodovi jeseni, a nutritivno su bogat obrok. Donosimo recept za zdravi pomfrit od bundeve, a naš odabir je butternot bundeva. Ova vrsta bundeve dobar je izvor kalcija, željeza, kalija, magnezija, fosfora te vitamina A, E, C i B kompleksa. Butternut tikva je izvrsna za srce, probavu i imunitet.
Koji su benefiti od konzumiranja butternot tikve na ljudski organizam?
- spušta i regulira krvni tlak
- prevenira astmu
- smanjuje rizik od nastanka raka
- regulira razinu šećera u krvi
- pomaže zdravlju kose i kože
- poboljšava rad imuniteta
- poboljšava probavu
Sastojci
1 srednje velika butternot bundeva
3 žlice maslinova ulja
žličica soli
češnjak u granulama
žličica korijandra
žličica vlasca
šaka lješnjaka
3 žlice sezama
maslinovo ulje
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
U tavi tostirajte lješnjake i sezam pa ih potom sameljite, možete ih usitniti i u blednedru, ako ga imate. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, usitnjene lješnjake i sezam, sol, češnjak u granulama, korijandar, vlasac.
Bundevu ogulite i narežite na prutiće. Sve prutiće stavite u veću zdjelu i pomiješajte sa smjesom začina. Utrljajte u prutiće začine dok se ne sljube.
Na pleh za pečenje stavite narezane i začinjene prutiće pa pecite u pećnici 35 do 40 minuta. Tijekom pečenja možete ih okrenuti.
I, to je to. Uživajte!