Palačinke su desert koji ne zahtijeva skupe namirnice, a ako ih obogatite zanimljivim preljevima i voćem, doista su neodoljive.
Kada ih najavite djeci za doručak ili večeru, veselju nema kraja. No jeste li ikad isprobali američke palačinke? Deblje su, manjeg promjera, ne zamatate ih, a neki tvrde da su im daleko ukusnije od onih koje mi pripremamo u našim kajevima. I ne, nije ih komplicirano napraviti. Donosimo recept u kojem kao mjeru koristite šalicu od 250 ml, što vam uvelike olakšava pripremu.
Sastojci
(šalica 250 ml)
- 2 jajeta
- 10 g vanilin šećera
- 20 g istopljeog maslaca (ili ulja)
- jedna srednje velika jabuka
- cimet
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica brašna
- 10 g praška za pecivo
Priprema
Ogulite jabuku, naribajte je i pustite da odstoji 15 minuta.
U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanaca. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. U žumanca dodajte vanilin šećer i dobro izmiješajte mikserom. Potom miješajući, dodajte rastopljeni maslac. Sve pjenasto umutite mikserom. Dodajte mlijeko.
Izmiješajte brašno i prašak za pecivo, pa postupno, miješajući mikserom, dodajte u smjesu od žumanaca, maslaca i mlijeka.
Ocijedite naribanu jabuku i pomiješajte s cimetom. Potom je dodajte u smjesu
Na kraju, mješajući pjenjačom ili kuhačom dodajte snijeg od bjelanjaka. Važno je ručno i polagano umiješati snijeg od bjelanjaka jer palačinkama daje rahlost i prozračnost.
Od napravljene smjese ispecite palačinke. Smjesa će biti nešto gušća od one za obične palačinke pa ćete zato od jedne zaimče smjese dobiti palačinku manjeg promjera.