Palačinke su omiljeno jelo većine djece. One mogu biti i u slanoj varijanti, a tada ih možete ponuditi kao glavni obrok, uz neku salatu. Vjerojatno ste upoznati sa slanim plačinkama od sira, zapečenim u pećnici. Ako im dodate špinat, imat ćete nutritivno bogatiji obrok, a jednako tako ukusan.
Evo jednostavnoga recepta.
Sastojci
Za palačinke:
- 2 jaja
- 2 dcl mineralne
- 2 dcl mlijeka
- 1/2 žličice sol
- 350 g pirovog brašna (dodati još brašna ako je smjesa rijetka)
Za nadjev:
- 150 g smrznutog špinata
- žlica maslaca
- 2 žlice brašna
- češnjak u granulama
- 1/2 žličice soli
- 1 dcl mlijeka
- 500 g svježeg sira
- 2 jaje
- žlica vlasca
- sol
- 1 kiselo vrhnje
Priprema
Palačinke: Pjenjačom umutite jaja, dodajte sol i 1 dcl mineralne vode. Potom uspite brašno i miješajte pjenjačom dok ne nestanu sve grudice. U razrađenu smjesu dodajte ostatak mineralne i mlijeko. Potom do smjese ispecite palačinke, kao što i inače činite.
Nadjev: U posudi otopite maslac i dodajte brašno, pustite da ključa oko minutu, uz miješanje. Potom dodajte smrznuti špinat, zalijte mlijekom, posolite i dodajte granule češnjaka. Pričekajte da se sljubi špinat, mlijeko, brašno i maslac, dok ne dobijete smjesu kao kad radite špinat na mlijeku.
U drugoj posudi izmiješajte sir, jaje, vlasac i sol pa u smjesu dodajte nadjev od špinata i sve dobro promješajte.
Pleh za pečenje premažite maslacem. Napunite palačinke i složite ih u pleh pa sve prelijte vrhnjem u koje ste pomiješali žumance i malo posolili.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 35 minuta. Poslužite.