PALAČINKE PUNJENE SIROM I ŠPINATOM: Izvrsno slano jelo koje je klincima primamljivo kao desert

Palačinke su vrlo zahvalna slastice jer ih možete pripremiti i u slanim i u slatkim varijantama.

Shutterstock

Palačinke su omiljeno jelo većine djece. One mogu biti i u slanoj varijanti, a tada ih možete ponuditi kao glavni obrok, uz neku salatu. Vjerojatno ste upoznati sa slanim plačinkama od sira, zapečenim u pećnici. Ako im dodate špinat, imat ćete nutritivno bogatiji obrok, a jednako tako ukusan.

Evo jednostavnoga recepta.

Sastojci

Shutterstock 

Za palačinke:

  • 2 jaja
  • 2 dcl mineralne
  • 2 dcl mlijeka
  • 1/2 žličice sol
  • 350 g pirovog brašna (dodati još brašna ako je smjesa rijetka)

Za nadjev:

  • 150 g smrznutog špinata
  • žlica maslaca
  • 2 žlice brašna
  • češnjak u granulama
  • 1/2 žličice soli
  • 1 dcl mlijeka
  • 500 g svježeg sira
  • 2 jaje
  • žlica vlasca
  • sol
  • 1 kiselo vrhnje

Priprema

Palačinke: Pjenjačom umutite jaja, dodajte sol i 1 dcl mineralne vode. Potom uspite brašno i miješajte pjenjačom dok ne nestanu sve grudice. U razrađenu smjesu dodajte ostatak mineralne i mlijeko. Potom do smjese ispecite palačinke, kao što i inače činite.

Nadjev: U posudi otopite maslac i dodajte brašno, pustite da ključa oko minutu, uz miješanje. Potom dodajte smrznuti špinat, zalijte mlijekom, posolite i dodajte granule češnjaka. Pričekajte da se sljubi špinat, mlijeko, brašno i maslac, dok ne dobijete smjesu kao kad radite špinat na mlijeku.

U drugoj posudi izmiješajte sir, jaje, vlasac i sol pa u smjesu dodajte nadjev od špinata i sve dobro promješajte. 

Pleh za pečenje premažite maslacem. Napunite palačinke i složite ih u pleh pa sve prelijte vrhnjem u koje ste pomiješali žumance i malo posolili.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 35 minuta. Poslužite.