AJVAR MOŽETE PRIPREMITI ZA MANJE OD 8 SATI: Donosimo brzi recept za pripremu mnogima najdraže zimske delicije

Sačuvajte jesenske plodove za zimu i uživajte u okusu domaćeg ajvara.

Shutterstock

Za kuhanje ajvara, prema nekim receptima, potrebna je takva priprema, da biste najradije odustali od ove zimske delicije. I još kada vas iskusne domaaćice uplaše da ga trebate kuhati najmanje 8 sati pa onda na red ide sterilizacija staklenki i konzerviranje u pećnici. Da, radije ćete otići na tržnicu i od nekoga kupiti nekoliko teglica domaćeg ajvara. No u ovome obilju okusa možete uživati i nakon što ga pripremite na puno brži način. U konačnici, bit ćete ponosna kreatorica svoga ajvara

Shutterstock 

Pokušajte ga pripremiti na ovaj način, a donosimo recept za manju količinu, otprilike 5 litara ajvara.

Sastojci

• 5 kilograma crvene rog paprike
• 2.5 kilograma patlidžana
• 2 glavice češnjaka
• 5 litara vode
• 200 ml octa
• 500 ml suncokretova ulja
• 300 ml maslinova ulja
• 1 velika žlica soli
• par ljutih feferona, prema želji

Priprema

Paprike očistite, a patlidžane ogulite i narežite na četvrtine. Češnjak ogulite i očistite. Potom u loncu (otprilike 8 l) zakuhajte vodu, ocat i veliku žlicu soli pa, kada voda proključa, stavite kuhati paprike na 10 minuta. Paprike izvadite iz vode i u istu vodu stavite kuhati patlidžane dok ne omekšaju pa ih izvadite. Vodu nemojte baciti.

Potom kuhane paprike, patlidžane, češnjak i feferone usitnite u blenderu. U dubokom loncu zagrijte suncokretovo i maslinovo ulje pa ulijte smjesu patlidžana, paprika, češnjaka i feferona, pustite da se zagrije i pirjajte pola sata uz miješanje.

U smjesu dodajte trećinu vode od kuhanja, pustite da proključa pa smanjite vatru i kuhajte ajvar oko dva sata, bez poklopca da se reducira. Ajvar je gotov kada postignete željenu gustoću.    

Staklenke ostavite u pećnici zagrijanoj na 80 stupnjeva desetak minuta da se steriliziraju pa u njih ulijte kuhani ajvar i ostavite ih preko noći da se ohladi.