Sezona je rajčica, a to je povrće - pardon! - voće idealno za pripremu brojnih ukusnih jela. Možete ih kombinirati na sve načine, mogu biti samo dodatak, točka na 'i' nekom jelu, ali mogu odgovorno nositi i ulogu glavne namirnice u obroku. I još nešto - na veselje mnogih roditelja, djeca ih baš vole.
Ako uz rajčice zakombinirate mljeveno meso, odnosno ako ih napunite mljevenim mesom i zapečete u pećnici, svaki član vaše obitelji polizat će prstiće.
Sastojci
- 6 - 8 srednjih, tvrđih rajčica
- 500 g mljevenoga miješanog mesa
- 100 g heljde
- mast ili ulje
- sol, papar
- 2 glavice luka srednje veličine
- 1 - 2 režnja češnjaka
- začinsko bilje po želji (bosiljak, origano, ružmarin)
- temeljac ili voda
- 2 mozzarele
Priprema
Luk sitno nasjeckajte i popržite ga na ugrijanoj masti ili ulju dok ne požuti. Dodajte meso i pržite da promijeni boju, a potom smanjite vatru i pirjajte dok ne ispari sva tekućina.
U međuvremenu, izdubite. Odrežite gornji dio, a žlicom izvadite sve meso i koštice te što sitnije nasjeckajte.
U meso dodajte opranu heljdu i sve začine pa miješajte neko vrijeme da se heljda poprži. Potom dodajte nasjeckano meso rajčica i pirjajte, dodajući vode ili temeljca u malim količinama dok heljda ne bude polukuhana. Dodajte usitnjeni češnjak i miješajte dok višak tekućine ne ispari.
Dobivenom smjesom napunite rajčice, posložite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu, pospite nasjeckanom mozzarelom, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200 °C, 20-30 minuta.