RAJČICE PUNJENE MESOM I HELJDOM: Napunite ih, stavite na njih mozzarellu i zapecite u pećnici!

Sezona je zrelih i prekrasnih rajčica koje su bogate hranjivim tvarima.

Shutterstock

Sezona je rajčica, a to je povrće - pardon! - voće idealno za pripremu brojnih ukusnih jela. Možete ih kombinirati na sve načine, mogu biti samo dodatak, točka na 'i' nekom jelu, ali mogu odgovorno nositi i ulogu glavne namirnice u obroku. I još nešto - na veselje mnogih roditelja, djeca ih baš vole.

Ako uz rajčice zakombinirate mljeveno meso, odnosno ako ih napunite mljevenim mesom i zapečete u pećnici, svaki član vaše obitelji polizat će prstiće. 

Shutterstock 

Sastojci

  • 6 - 8 srednjih, tvrđih rajčica
  • 500 g mljevenoga miješanog mesa
  • 100 g heljde
  • mast ili ulje
  • sol, papar
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 1 - 2 režnja češnjaka
  • začinsko bilje po želji (bosiljak, origano, ružmarin)
  • temeljac ili voda
  • 2 mozzarele

Priprema

Luk sitno nasjeckajte i popržite ga na ugrijanoj masti ili ulju dok ne požuti. Dodajte meso i pržite da promijeni boju, a potom smanjite vatru i pirjajte dok ne ispari sva tekućina.

U međuvremenu, izdubite. Odrežite gornji dio, a žlicom izvadite sve meso i koštice te što sitnije nasjeckajte.

U meso dodajte opranu heljdu i sve začine pa miješajte neko vrijeme da se heljda poprži. Potom dodajte nasjeckano meso rajčica i pirjajte, dodajući vode ili temeljca u malim količinama dok heljda ne bude polukuhana. Dodajte usitnjeni češnjak i miješajte dok višak tekućine ne ispari.

Dobivenom smjesom napunite rajčice, posložite ih u keramičku ili vatrostalnu posudu, pospite nasjeckanom mozzarelom, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200 °C, 20-30 minuta.