MALO MLJEVENOG, MALO SIRA I PUNO FINIH OKUSA: Punjene tikvice s okusom mediterana

Naravno, povrće koje je jedno od popularnijih ljeti su - tikvice. Pa, ako želite malo osvježiti tjedni meni

Shutterstock

Tikvice su blagoga i neutralnog okusa, a ako vaši klinci su od onih mališana kojima je top-jelo bolonjez, možda ih možete nagovoriti da kušaju i punjene tikvice. Jelo nije komplicirano, a vrlo je hranjivo i primamljivoga okusa i mirisa.

Sastojci

500 g miješanoga mljevenoga mesa

3 glavice luka, srednje veličine

2 režnja češnjaka

pelati

4 tikvice srednje veličine

2 mozzarele

20 dkg gaude

peršin

ružmarin

sol, papar

Shutterstock 

Priprema

Tikvice operite i izdubite sredinu tako da dobijete 'lađice'. U posebnoj posudi, u malo maslinova ulja, popržite luk, koji ste prethodno sitno nasjeckali. Nakon što luk postane staklast i žućkaste boje, dodajte mljeveno meso i začine (sol, papar, ružmarin) i sve pirjajte na laganoj vatri 30-ak minuta, uz podlijevanje vodom. 

U pirjano mljeveno meso dodajte onaj dio tikvica koji ste izdubili da biste napravili 'lađice'. Pirjajte još 10-ak minuta dok se umak ne reducira (dok ne ispari višak tekućine). 

Na pleh stavite papir za pečenje i poslažite 'lađice' od tikvica. Nasjeckajte pelate, mozzarelu i naribajte gaudu. Sve pomiješajte u posebnoj posudi pa u tu smjesu dodajte nasjeckani češnjak i peršin.

Ispunite 'lađice', prvo mljevenim mesom, a potom na mljeveno meso stavite smjesu od mozzarele, gaude i pelata. Punjene tikvice stavite u pećnicu da se peku 45 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

Za prste polizati!