Ako vaša djeca vole grickati između obroka, a vi tražite ideju za neki zdravi snack, ovi krekeri od kukuruznoga brašna, lanenih sjemenki, sjemenki sezama i suncokreta pravo su rješenje. Uza sve to, vrlo su ukusni čak i djeci koja znaju biti izbirljiva. Priprema je jednostavna, a ne morate ih peći duže od 40-ak minuta.
Sastojci
• 2 dl (130 g) kukuruznog brašna za palentu
• 1/2 dl (30 g) lanenih sjemenki
• 1/2 dl (35 g) sezama
• 3/4 dl (50 g) sjemenki suncokreta
• 50 ml maslinova ulja
• 250 ml vruće vode
• morska sol za posipanje
Priprema
Sve suhe sastojke ubacite u zdjelu. Za mjerenje koristite mjerice od 1/2 dl i od 1 dl ako ih imate, jer je tako brže, a i mjere ne moraju biti baš precizne. Dodajte maslinovo ulje, a zatim sve promiješajte. U smjesu ulijte vruću vodu i promiješajte. Smjesa je gustoće kao palenta, a na početku će izgledati rjeđe. Dok pripremite papir za pečenje i prozirnu foliju te valjak, smjesa će se malčice zgusnuti. Ne očekujte teksturu tijesta, smjesa se ne može mijesiti rukama.
Na radnu površinu stavite list papira za pečenje veličine pleha. Na sredinu istresite polovinu smjese i prekrijte prozirnom folijom. Rukama blago pritisnite da se formira krug, a zatim valjajte smjesu preko prozirne folije dok se ne razvuče preko cijelog papira. Smjesa neka bude debljine oko 3 do 5 mm.
Maknite gornju foliju i prenesite sve zajedno u pleh za pečenje podvlačeći ruke ispod papira. Potom nožem malo udubite smjesu, iscrtavajući kocke (kada se krekeri ispeku, tako ćete ih lakše razlomiti). Posolite.
Sve ponovite s drugim dijelom tijesta. Stavite plehove u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva i pecite ih oko 25-30 minuta uz uključen ventilator. Počnite da provjeravate jesu li pečeni već nakon 20 minuta. Kada krekeri porumene i kada osjetite miris sjemenki, znači da su pečeni. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade prije jela.