Pir, ova žitarica srodna pšenici, jedna je od najstarijih namirnica i sada se ponovno vratila u upotrebu. Odlično, jer je zdrava i puna hranjivih sastojaka – sadrži vitamine B i E, minerale, vlakna, magnezij te antioksidanse. Lako je probavljiva, a koristi se za liječenje alergijskih osipa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih problema. Razloga je, kao što vidite, napretek da isprobate ovaj recept.

shutterstock_1942307626.jpg
Shutterstock Pir je lako probavljiva žitarica, a koristi se za liječenje alergijskih osipa, dijabetesa i drugih oboljenja

SASTOJCI (Za 10-12 palačinki promjera 10 cm):

  • 1/4 šalice pirea od cikle i jabuke (možete zamijeniti s gotovom voćnom kašicom)
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice mlijeka od badema (ako je pire gušći, povećajte mlijeko za još 1/4 šalice)
  • 1 žlica kokosova nektara (ili drugog tekućeg zaslađivača)
  • 2 žlice otopljena kokosova ulja
  • 1/4 šalice sitnih zobenih pahuljica
  • 3/4 šalice pirova brašna
  • 2 žličice praška za pecivo

*šalica je 240 ml; i ostale se mjere ravnaju u odnosu na to

shutterstock_1566327433.jpg
Shutterstock Palačinke možete po želji ukrasiti jogurtom i voćem

PRIPREMA:
Pomiješajte sve tekuće sastojke. U drugoj zdjelici sve suhe. Ulijte tekuću smjesu, promiješajte i pustite nekoliko minuta. Palačinke pecite na kokosovu ulju, grabeći malom šalicom (1/4 – 60 ml). Kad se po vrhu pojave mjehurići i napravi rub, palačinke okrenite i pecite još 1-2 minute.

Izvor: Iva Savić za StoryKids