Jaja su vrlo zdrava namirnica i redovito ih trebamo jesti, sadrže proteine, zdrave masti i brojne druge nutrijente. Međutim, kad dođe Uskrs, djeca uživaju u tucanju jajima koje poslije jedu pa roditelji često brinu da mališani ne pojedu previše. Evo što kažu stručnjaci koliko jaja mogu pojesti.
Treba napomenuti da sasvim maloj djeci kojoj još nije uvedeno jaje u prehranu, ne treba davati ni uskršnja jaja zbog rizika od alergijske reakcije. Uvođenje jaja u prehranu počinje postepeno od sedmog mjesec bebinog života, i to određenim redoslijedom. Prvo tjedan dana dobivaju jednu osminu žumanjka, sljedeći tjedan četvrtinu žumanjka pa nakon toga polovinu, da bi tek četvrti tjedan dobili cijeli žumanjak. Tijekom ovog razdoblja uvođenja jaja, beba treba jesti jaje dva put tjedno, kao zamjenu za meso.
Kad je riječ o starijoj djeci, nutricionisti ističu da ne bi trebali jesti više od dva jaja dnevno. Dok je granica za zdrave, mlade osobe tri od četiri kuhana jaja. Odrasli muškarci mogu pojesti do tri uskršnja kuhana jaja, a žene dva. Kad su u pitanju starije osobe koje imaju neke zdravstene tegobe, oni ne bi trebali jesti više od jednog jajeta.
Koji je rok trajanja pisanica?
Strah od toga koliko dugo nakon Uskrsa može jesti kuhana jaja, muči svaku mamu. Međutim, dr. Ana Kalušević, viša predavačica na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, dala je odgovor za Yumama. Ona navodi da su kuhana jaja sigurna za upotrebu maksimalno sedam dana od dana kuhanja.
"Ako smo čuvali jaja na hladno, odnosu u hladnjaku nekih pet do sedam dana je preporučeno. Međutim, nama se često događa da posude s jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi, posebno za Uskrs, a to smanjuje rok trajanja", napominje Kalušević.
"Trebali bi iznijeti samo onoliko jaja koliko obitelji, rodbina upotrijebiti. Znamo da i gdje su djeca tu se razbije mnogo više jaja, a ta razbijena jaja također imaju kraći rok trajanja - ona ne mogu trajati sedam dana, već bi ih trebalo pojesti maksimalno u naredna dva do tri dana. Prijedlog je da tijekom obroka iznesete i da što duže budu u hladnjaku ili barem u nekoj vrlo hladnoj prostoriji, ako imate neku ostavu ili slično", preporučila je.
Dakle, ako ste u subotu skuhali jaja, ukrasili pisanice i držite ih u hladnjaku, možete ih jesti do sljedeće subote.