Možete li zamisliti Uskrs bez pisanica? Odgovor je ne, osobito stoga jer se njima najviše vesele oni najmlađi. I ove vam godine donosimo ideje kako pobuditi kreativnost kod djece i s njima ukrasiti uskrsna jaja. Naše su bake odavno bojale jaja na načine koji su se s dolaskom modernih industrija na neko vrijeme iskrali iz domova. No roditelji se ponovno sve više okreću tradiciji i zajedno s djecom uživaju u ukrašavanju pisanica na neke starinske načine. Ovo su dva takva, a ono što je najvažnije – sve su boje prirodnog porijekla tako da ćete ih na uskrsno jutro bez straha moći servirati djeci za doručak.

shutterstock_581285323.jpg
Shutterstock U ukrašavanju pisanica i pripremama za Uskrs najviše uživaju djeca


BOJA OD VOĆA I POVRĆA ILI ZAČINA
U lonac ulijte litru vode, dodajte žlicu octa, željeno voće ili povrće, odnosno začin i kuhajte zajedno s jajima. O duljini kuhanja ovisi će intenzitet boje.

shutterstock_1369272629.jpg
Shutterstock Umjesto štetnih, umjetnih boja za bojanje pisanica možete iskoristiti namirnice iz kuhinje


Tamnoplava boja – borovnice
Ljubičasta boja – crno vino
Ružičasta boja – cikla
Zelena boja – peršin, špinat
Žuta boja – kurkuma
Smeđa boja – crna kava


PISANICE KUHANE U LUKU

Na nekoj travnatoj površini pronađite listiće zanimljivog oblika, primjerice djetelinu. Uberite ih jer će vam trebati za dekoriranje. Ako imate stare najlonke iskoristite ih za dekoriranje.

shutterstock_1019314606.jpg
Shutterstock Stare najlonke iskoristite za učvršćivanje trave na jaje

Izrežite ih na dijelove, listić položite na jaje, omotajte ih najlonkom i čvrsto zavežite. U lonac stavite 2 šake ljuske crvenog luka, napunite vodom i dodajte jaja. Kuhajte ih 15 minuta, i duže. Naime, o duljini kuhanja ovisi intenzitet boje.

shutterstock_264331070.jpg
Shutterstock Ukrašavanje pisanica lukom je metoda koja se koristi generacijama unazad