Farmaceutkinja savjetuje kako spriječiti česte viroze i prehlade u školi

Ova pravila smanjit će rizik da se djeca ponovno razbole nakon povratka u školu.

Shutterstock

Povratkom djece u školske klupe i dolaskom jeseni, počinje i sezona viroza, prehlada i gripe. Farmaceutkinja Claire Nevinson podijelila je četiri jednostavna koraka koja možete poduzeti kako biste to spriječili, piše Mirror.

Prvi i najvažniji korak je higijena, odnosno redovito pranje ruku. Nevinson naglašava da je to "jako važno", te navodi da roditelji inzistiraju da djeca peru ruke oko 20 sekundi toplom vodom i sapunom.

Također, stavljanje maramice na usta kada kašljete ili kišete također je među njezinim "zlatnim pravilima" za očuvanje zdravlja.

Govoreći o tome da nije lako "natjerati" djecu da koriste maramice prilikom kihanja i kašljanja, Nevinson podsjeća da su "djeca sklona oponašati ponašanje okoline, pa ako vide da perete ruke i pokrivate usta kihate ili kašljete, to može pomoći u stjecanju dobrih higijenskih navika”, kaže.

Farmaceutkinja podsjeća da je važna i zdrava, uravnotežena prehrana u obitelji jer jača imunološki sustav svih ukućana, kako bi se lakše obranili od klica i raznih virusa.

"Rad imunološkog sustava možete pospješiti zdravom i uravnoteženom prehranom, koja uključuje puno voća i povrća, te hidratacijom, tjelesnom aktivnošću i dovoljnom količinom sna. Pokušajte dodati voće, sušeno voće ili jogurt dječje grickalice", preporučuje ona.

Osim toga, ljekarnica preporučuje da s pedijatrom provjerite smije li i treba li dijete primiti neka cjepiva za najčešće bolesti i viroze (poput cjepiva protiv gripe) s kojima bi se moglo susresti u školi.

 Izvor: Mirror.co.uk