Spriječite gušenje kod djece: Kako pravilno rezati grožđe, cherry rajčice, ali i hrenovke i kobasice?

Mala djeca često imaju samo prednje zube ili sjekutiće, pa je manja vjerojatnost da će dobro prožvakati hranu prije gutanja.

Shutterstock

Djeca vole stavljati u usta razne stvari pa je potrebno biti oprezan kad se igraju kako ne bi u njihove ruke došli predmeti koje iz kućanstva koje mogu progutati. Međutim i određena hrana predstavlja veliku opasnost od gušenja.

Vrlo je jednostavno – grožđe, cherry rajčice i ostalo voće i povrće ovakvog oblika treba rezati po dužini, a ne po širini. A kad su u pitanju mala djeca ili jednostavno veće bobice grožđa, prerežite ih uzdužno na četiri četvrtine, a ne po širini.

“Grožđe i cherry rajčice predstavljaju opasnost od gušenja za bebe i malu djecu, a razlozi su brojni”, kaže dr. Filipa Kaye za Madeformums.com.

"Glavni razlog je taj što mala djeca često imaju samo prednje zube ili sjekutiće, pa je manja vjerojatnost da će dobro prožvakati hranu prije gutanja. Također, ovisno o tome koliko je hrana mekana i kakvog je oblika, neki od njih mogu blokirati relativno male i uske dišne ​​putove kod djece, potpuno ih zatvarajući“, objašnjava.

Liječnica ističe da osim grožđa, cherry rajčica, velikih kupina, jagoda, treba uzdužno rezati i hrenovkekobasice kada se daju djeci.