Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo mora znati svaki roditelj! Kako pomoći djetetu koje se guši?

Progutani predmet koji sklizne ravno u želudac nije razlog za brigu jer će sam izaći na prirodan način. No što ako krene pogrešnim putem i zaustavi se u dišnom sustavu - kako pomoći djetetu?

 dijete se igra sa sitnim predmetima koje može progutati i zbog toga se početi gušiti

Male igračke, novčići, kamenčići, sjemenke i orašasti plodovi, preveliki zalogaji hrane…, ono je od čega djeci prijeti najveća opasnost od gušenja. Progutani predmet koji sklizne ravno u želudac nije razlog za brigu jer će sam izaći na prirodan način. No ako krene pogrešnim putem i zaustavi se u dišnom sustavu, strano tijelo može ometati bebino disanje i prouzročiti gušenje. Zato je važno skloniti sve sitnice izvan dohvata djeteta i nadzirati hranjenje. Također, uklonite vezice i vrpce s bebine odjeće, pazite da dužina vezica na kojima vise igračke iznad krevetića ili prostirke za igranje ne prelazi 20 cm te nikada ne vežite igračke preko krevetića.

Kako pomoći djetetu?

Ako vaše dijete kašlje neko vrijeme nakon što je progutalo hranu, sve je u redu. Nemojte ga lupkati šakom po leđima jer time nećete ništa postići. Ako pak ima snažan napadaj kašlja, zacrvenjelo se ili poplavjelo, znak je da se strano tijelo našlo u dušniku. Odmah odvedite dijete na hitnu (u sjedećem položaju), gdje će mu strani predmet biti izvađen.

Ako dijete ne ispušta nikakav zvuk, ne vrišti i ne plače, poplavjelo je i ne može udahnuti, znak je da se guši. U tom slučaju potrebno je brzo djelovati kako bi se izbacio strani predmet koji blokira grlo.

Ako se to dogodilo djetetu mlađem od godinu dana, sjednite i položite ga na trbuh preko svojih koljena i podlaktice pridržavajući mu glavu dlanom iste ruke u nešto nižem položaju u odnosu na tijelo kako bi progutani predmet lakše izašao. Zatim lagano lupkajte šakom bebina leđa između lopatica. Ako je metoda uspješna i predmet izađe u usta, nježno ga uklonite.

Kod djeteta starijeg od godinu dana primijenite Heimlichov zahvat. Taj je postupak primjenjiv samo ako unesrećeni ne može ispustiti zvuk te ako se lupkanje šakom po leđima pokazalo neuspješnim. Osoba na kojoj se vrši zahvat mora stajati ili sjediti.

Zahvat se sastoji od pritiskanja pluća u donjem dijelu, čime se podiže tlak u prsnom košu i potiskuje zaglavljen predmet. Kod zahvata je potrebno stati iza unesrećene osobe, stisnuta šaka jedne ruke postavlja se u središnju liniju ispod rebara na način da je palac okrenut prema trbuhu. Druga se ruka stavlja preko prve i podlaktice se rašire. Zatim se šake naglo i snažno utiskuju u trbuh i snažno povuku prema gore.

Kod gušenja nikako ne pokušavajte odstraniti predmet prstima, preokrenuti dijete naglavačke držeći ga za noge niti izazivati povraćanje.

Gotovo polovina nesretnih slučajeva u kojima stradaju djeca dogodi se u kući ili dvorištu. Kako pomoći djetetu u drugim nesretnim slučajevima, primjerice kad padne, ukliješti prstić, kad posumnjate na trovanje i sl, pročitajte OVDJE.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock

Najnovije