Zahvaljujući Internetu i društvenim mrežama često se mogu vidjeti upozorenja stručnjaka, ali i roditelja drugim roditeljima, za svakodnevne stvari koje su dostupne bebama i djeci, a koje mogu biti opasne za njih. To se često odnosi i na hranu, od cherry rajčica, grožđa do hrenovki koje mogu zapeti u dječjem grlu. Poznato je da bebama i maloj djeci ne smiju biti dostupni predmeti poput baterija, a kad se govori o igračkama, na svakom proizvodu navedeno je kojoj dobi djeteta je prilagođena.

Hrenovke, rajčice i grožđe - kad ih dajete djeci, obavezno ih narežite!

Međutim, postoji jeftina igračka koja se smatra bezopasnom i koju mnogi roditelji kupuju djeci, a često se koristi kao senzorna igračka, no ona lako može zapeti u crijevima i dušniku. Riječ je o vodenim kuglicama, malenoj i šarenoj plastici, ali kada se stave u vodu mogu narasti do veličine klikera ili špekule (kuglica koje su bile jako popularne u '80-im godinama prošlog stoljeća).

Upozorenje roditeljima koje senzorne igračke su opasne za djecu
Shutterstock 

Medicinska sestra i mama koja stoji iza Instagram profila "Tiny hearts Education" u videu je demonstrirala kako vodena kuglica može zapeti u crijevima i u opisu napisala:

"NE smiju se koristiti kao senzorne igračke.

Vodene perle su sićušna, raznobojna plastika koja je u početku otprilike veličine glave pribadače, ali kada se stavi u vodu, može narasti do veličine klikera.

Bilo je slučajeva da ih mala djeca progutaju i zaglave u tankim crijevima.

Molimo podijelite i pomozite podići svijest da ovo NISU igračke."